Press - obvestila za medije

07.12.22 - Javni natečaj za Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva 2023

Organizator: Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki, Slovenija Udeleženci: dva ali trije umetniki / umetnice, ki bodo izbrani na podlagi prijave na javni natečaj ali na podlagi organizatorjevega neposrednega povabila; Čas izvedbe: 1. julij – 31. julij 2023 Material: hrastov les (v manjši meri so dovoljeni tudi drugi materiali) Lokacija: park skulptur v neposredni bližini Galerije Božidar Jakac ali v mestecu Kostanjevica na Krki; natančna lokacija in umestitev skulpture bo določena s strani organizatorjev na podlagi strokovne konzultacije z izbranim umetnikom. Kandidati naj prijave pošljejo do vključno 19. decembra 2022 (do polnoči) na elektronski naslov .(JavaScript must be enabled to view this email address) ali na poštni naslov Galerija Božidar Jakac, Grajska cesta 45, 8311 Kostanjevica na Krki, Slovenija Izbrani prijavitelji bodo obveščeni o odločitvi komisije do 30. januarja 2023.

07.12.22 - Open call for International Symposium of Sculptors Forma Viva 2023

Organiser: Galerija Božidar Jakac – Museum of Modern and Contemporary Art, Kostanjevica na Krki, Slovenia Participants: two to three sculptors, selected on the basis of submitted applications or the direct organiser’s invitation Date: 1-31 July 2023 Material: oak wood (other materials are also allowed to a lesser extent) Location: sculpture park in the immediate vicinity of GBJ or in the town of Kostanjevica na Krki; exact location and placement of the sculpture will be chosen by the organiser on the basis of an expert consultation with selected artist. The applications must be submitted until 19 December 2022 (midnight) via email .(JavaScript must be enabled to view this email address) or sent to the address Galerija Božidar Jakac, Grajska cesta 45, 8311 Kostanjevica na Krki, Slovenia. The selected applicants will be contacted for more detailed information and notified about participation not later than 30 January 2023.

04.11.22 - Prijavni obrazec - Forma viva 2023

Prijavni obrazec za natečaj Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva 2023

04.10.21 - Z igro do dediščine 2021

Program galerij in muzejev v Tednu otroka (4.-10. oktober 2021).

07.02.21 - GBJ ustvarjalnica: Od preproste lutke do avtomata

Na povezavi za izdelavo ptice iz papirja na dva načina – kot lutka na palici in preprost avtomat, pri katerem bo gibanje ptice omogočala ščipalka. Ustvarjalnica je primerna za skupno ustvarjanje otrok in odraslih.

03.12.20 - GBJ ustvarjalnica: novoletne voščilnice

Enostavna ideja za izdelavo voščilnic je osnovana z misiljo na ponovno uporabo odsluženega materiala. Srebrna notranjost tetrapaka je namreč kot nalašč za novoletni čas. Za izdelavo voščilnic poleg praznega tetrapaka potrebuješ samo še nekaj osnovnih šolskih / pisarniških pripomočkov.

19.11.20 - Forma viva - učni list

Učni list predstavi kiparski simpozij Forma viva v Kostanjevici na Krki in kako poteka kiparjenje v lesu. Namenjen je učencem od 7. do 9. r. OŠ.

08.11.20 - Pobarvanke umetnin iz galerijske zbirke

Poskusite ujeti barvne tone ali se prepustite domišljiji in umetnine iz zbirke Galerije Božidar Jakac pobarvajte čisto po svoje.

05.11.20 - Umetnika France in Tone Kralj

V gradivu sta predstavljena brata Kralj in izbor njunih del iz zbirke GBJ (obravnavani pojmi in teme: ekspresionizem, žanr, avtoportet umetnika, ilustracije Martina Krpana). Razmišljanje o likovnih delih spodbudijo vprašanja - učence usmerjajo v analizo likovnega dela, ki jo mentor lahko ob uporabi gradiva izvede z učenci. Gradivo je namenjeno učencem 8. in 9. razreda OŠ.

01.04.20 - UČNO GRADIVO ZA UČENCE 1. in 2. TRIADE OŠ IN IDEJE ZA USTVARJANJE DOMA

Grafika je področje likovnega ustvarjanja pri katerem različno obdelane površine (matrice) premažemo z barvo in odtisnemo ter tako nastane odtis. Oglejte si kratek video "Kaj je grafika" na Youtube kanalu GBJ. Pripravili smo tudi nekaj idej in navodil za ustvarjanje v različnih grafičnih tehnikah, ki si jih lahko ogledate na spletu ali prenesete na svoj računalnik in naprintate. Želimo vam veliko ustvarjalnega navdiha!