Otroci in družine

Izobraževanje / Otroci in družine

Muzej v mogočni stavbi nekdanjega samostana je prostor, kjer družine lahko sproščeno preživljajo prosti čas ob odkrivanju zgodb, ki jih nosijo umetniška dela, spoznavanju zgodovine nekdanjega samostanskega kompleksa in pristnem stiku s kulturno dediščino, ki je predstavljena v muzeju oziroma je na ogled v parku skulptur Forma Viva. Park v okolici galerije je prijetno okolje za sprehod med lesenimi skulpturami in spoznavanje umetniških del v naravi.

Ob devetih stalnih razstavah in še štirih občasnih svetujemo, da se ob prihodu pri muzejskemu informatorju pozanimate, katere razstave so najprimernejše za obisk z otroki. Vsekakor pa ob odkrivanju dragocenosti muzeja lahko mine tudi več ur. Prostor za oddih lahko poiščete v parku ali na dvorišču muzeja.

Če se v muzej odpravljate v soboto dopoldne, je velika verjetnost, da imamo na programu brezplačno medgeneracijsko ustvarjalnico. Preverite v napovedniku dogodkov.

Med šolskimi počitnicami otroke vabimo k odkrivanju zgodb umetniških del, spoznavanju zgodovine in stavbe nekdanjega samostana ter udeležbi na raziskovalnih aktivnostih v parku Forma Viva in ustvarjanju na različnih delavnicah.
Poletne počitnice so posebej pestre, saj se vsako leto zvrstijo poletna kiparska delavnica, počitniško varstvo za otroke in druge aktivnosti v muzeju in parku, ki jih pripravljamo v sodelovanju z različnimi organizacijami.

Prvi teden poletnih počitnic v muzeju tradicionalno poteka kiparska delavnica, ki jo že dolga leta vodi likovni pedagog Valter Rabič. Delavnica je namenjena otrokom od 6. do 13. leta. Udeleženci v ponedeljek zasnujejo idejo za kip, nato pa sledi intenzivno ustvarjalno delo v različnih kiparskih tehnikah do petka, ko pod arkadami na dvorišču odpremo razstavo. Obiskovalci, ki v galerijo pridejo poleti, so vedno znova navdušeni nad izvirnostjo in kakovostjo likovnih izdelkov.

V enem ali več terminov med poletnimi počitnicami pripravljamo celodnevne programe aktivnosti za otroke od 6. do 11. leta. Velik del dneva z otroki preživimo v parku v senci lipovih dreves na dvorišču.

Vsako leto je ena od majskih ali junijskih sobot namenjena pestremu programu za družine. Ob ustvarjalnih delavnicah, družinskih raziskovalnih vodstvih in igrah, v goste povabimo tudi glasbenike, lutkarje, gledališčnike in druge ustvarjalce, ki nam pod lipami na dvorišču pričarajo najrazličnejša doživetja.