novica

28.02.18

Začetni tečaj grafičnih tehnik

Začetni tečaj grafičnih tehnik Začetni tečaj grafičnih tehnik Začetni tečaj grafičnih tehnik

Pravijo, da če človek dobro dela, pusti odtis. Vabimo vas, da na začetnem tečaju grafičnih tehnik z mentorjema, umetnikoma Jankom Oračem in Svetlano Jakimovsko Rodić, spoznate svet grafične ustvarjalnosti. Tečaj bo potekal od 28. februarja do 11. aprila 2018 ob sredah, z začetkom ob 17. uri, in v obsegu 21 ur (7 srečanj po 3 ure) - naknadna sprememba: tečaj se bo začel z enotedenskim zamikom in sicer v sredo, 7. marca 2018, ob 17h. Prijave so še možne.

Na uvodnem srečanju bomo ob predavanju in ogledu razstave Bojana Golije: Retrospektiva spoznali raznolikost grafičnih tehnik ter predstavili potek in pomen delavnic, na katerih bomo poglobljeno spoznali tri grafične tehnike. Za uvod v grafično ustvarjanje bomo izdelali monotipijo (grško monos – en sam, typos – odtis), ki je mejna tehnika med grafiko in slikarstvom. Na naslednjih srečanjih bomo raziskovali grafični tehniki suhe igle in litografije. Pri tehniki suhe igle se bomo spoznali z značilnostmi globokega tiska. Delo bo potekalo na treh srečanjih – prvo srečanje bo namenjeno spoznavanju s postopkom, na nadaljnjih pa bo delo usmerjeno v raziskovanje možnosti osebnega izraza. Ustvarjali bomo na cinkovih ploščah in jih odtiskovali na tiskarski preši za globoki tisk, ki jo je galerija pridobila od priznane grafičarke Tince Stegovec.

Od poglobljenih zarez in kovinskih matric bomo pri litografiji prešli na gladko površino litografskih kamnov. Litografija (lithos – kamen) je tehnika ploskega tiska in je predhodnica današnjega offset tiska. V zadnjih letih nekoliko zapostavljena tehnika omogoča sproščeno ustvarjanje z litografskim tušem oz. kredo ter kemično obdelavo kamna in številne odtise, kar bomo preizkušali na treh srečanjih. Prešo za litografijo, na kateri bomo ustvarjali, je galeriji poklonil umetnik Božidar Jakac.

Kotizacija za celoten tečaj je 130 €.
Material za delavnico je vključen v ceno. Člani Kluba prijateljev GBJ imajo ob vpisu 20 % popust na kotizacijo.

Delavnica je primerna za vse ljubitelje ustvarjanja, predznanje ni potrebno. Število mest na delavnici je omejeno na 8 udeležencev.
Prijave in informacije: .(JavaScript must be enabled to view this email address) ali 07 49 88 140. Prijava je potrjena s plačilom kotizacije do začetka tečaja.

Vljudno vabljeni!

_
O mentorjih:
Janko Orač se je rodil leta 1958 v Celju. Leta 1997 je diplomiral na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani pri prof. Dušanu Kirbišu. Na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu je leta 2016 zaključil specialistični študij grafike pri prof. Nevenki Arbanas. V svoja področja ustvarjanja vključuje grafiko, risbo, slikarstvo in grafično oblikovanje.  Živi in ustvarja v Novem mestu in v Zibiki. Umetnik nam bo tekom srečanj razkrival možnosti, ki jih omogoča tehnika suhe igle.

Svetlana Jakimovska Rodić se je rodila leta 1965 v Kumanovem v Makedoniji. Leta 1990 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti v Skopju pri prof. D. Malidanovu. Istega leta je vpisala podiplomski študij grafike na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in ga leta 1992 zaključila pri prof. Lojzetu Logarju. Od leta 1992 je članica ZDSLU. Živi in ustvarja v Ljubljani. Z umetnico bomo spoznavali tehniko litografije.