novica

25.04.13 – 03.06.13

Uroš Weinberger, Displaced world, deplasiran svet. Gorenjski muzej – Mestna hiša

Uroš Weinberger, Displaced world, deplasiran svet. Gorenjski muzej – Mestna hiša

Uroš Weinberger (1975) je nagrajenec bienalne razstave Pogled na likovno umetnost Slovenije 6 na temo Jaz, tukaj, zdaj, katerega delo so izbrali kustosi devetih osrednjih regionalnih galerij. Po petih bienalnih razstavah, ki so bile posvečene Dolenjski, Beli krajini in Posavju, je prva, ki v sodelovanju devetih slovenskih regionalnih galerij, zajema in obravnava dogajanje na likovnem področju celotne Slovenije.
Weinbergerjevo nagrajeno delo Acid Rain, predstavlja le eno iz večje serije zadnjih del, s katerimi se intenzivno odziva na dogajanje v našem okolju. Z njimi nas med drugim opozarja na ekološke nevarnosti kot tudi na bližino vojaških agresij in podobno.
S tokratno razstavo “Displaced world, deplasiran svet” umetnik nadaljuje s to tematiko, le da jo osredotoči na skupni imenovalec, ki govori o dejstvu, da smo vsi, torej vsak izmed nas, od prvega trenutka, ko pridemo na svet vodeni, usmerjani torej pod nenehnim nadzorom in da vse to kar se dogaja v globalnem svetu ni zgolj slučaj.
Ko vstopimo v razstavni prostor nas zmotijo neobičajni zvočni impulzi, ki preplavljajo vse njegove kotičke. Ti prihajajo iz kačastih cevi, ki prepredajo celoten prostor, a dejstvo je, da izvirajo iz naslikanih podob od koder silijo še naprej ven iz prostora. Nas želijo res na vsak način vplesti v dogajanje na platnih, da bi postali, če hočemo ali ne, del tega deplasiranega sveta?

Foto: Uroš Weinberger, Video Control, 2012, olje na platnu, 196,5 x 303 cm, foto DK