novica

03.12.13

Ta veseli dan kulture v Galeriji Božidar Jakac

Ta veseli dan kulture v Galeriji Božidar Jakac

    • 9.00–16.00
Dan odprtih vrat. Galerija Božidar Jakac hrani in predstavlja likovna dela umetnosti 20. stoletja. S stalnimi zbirkami se v njih predstavljajo slovenski umetniki Božidar Jakac, France Kralj, Tone Kralj, France Gorše, Jože Gorjup, Zoran Didek, Janez Boljka in Bogdan Borčić. V okviru Galerije deluje Gorjupova galerija z mednarodno zbirko moderne umetnosti, na ogled pa je tudi Pleterska zbirka evropskih mojstrov. Galerija bienalno prireja mednarodni kiparski simpozij Forma viva.
Z občasnimi razstavami se predstavljajo sodobni slovenski in tuji umetniki. V prostorih nekdanje samostanske cerkve je tako trenutno še odprta razstava akademskega slikarja Marjana Gumilarja, Izostritev.
    • 12.00
Nova postavitev v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića. Bogdan Borčić, slikar in grafik, je v letih 1943/44 obiskoval slikarsko šolo Mateja Sternena in risarsko šolo Franceta Goršeta v Ljubljani. Študiral je na ljubljanski akademiji, kjer je bil kasneje tudi profesor, ter se študijsko izpopolnjeval v Parizu. Od leta 1980 dalje živi in ustvarja v Slovenj Gradcu. Je eden izmed ključnih umetnikov sodobnega slovenskega slikarstva in eden izmed glavnih predstavnikov t.i. Ljubljanske grafične šole. Njegov opus zelo nazorno prikazuje razvoj modernističnega slikarstva od realističnega motivnega upodabljanja, čez fazo postopnega razpredmetljanja do popolne – minimalistične in končno t.i. asociativne abstrakcije, z vsebinskim opiranjem na tematiko eksistencializma. V grafičnem kabinetu letno menjamo izbor grafičnih listov iz posameznih obdobij, 9. postavitev zajema opus 1. desetletja 21. stoletja.
Umetnika in njegova dela bo predstavil kustos Goran Milovanović.
Kulturni program bo sooblikoval saksofonist Lenart Krečič.