novica

Poletna muzejska noč v Galeriji Božidar Jakac

Poletna muzejska noč v Galeriji Božidar Jakac

Poletna muzejska noč v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
16. junij 2012


18.00
Ustvarjalnica
Vse, ki radi ustvarjajo, vabimo v delavnico, ki bo potekala v razstavi Potovanje junaštva, katere avtor je akademski slikar Tomislav Buntak. Razstava je na ogled v nekdanji samostanski cerkvi. Delavnico bo vodila Helena Rožman.


20.00
Odprtje nove postavitve stalne zbirke Zorana Didka
V okviru programske zasnove Galerije Božidar Jakac smo v letošnjem letu prenovili stalno postavitev Zbirke Zorana Didka. Po razstavi risb, Zoran Didek – skozi sklop šestih motivov, ki smo jo v Galeriji Božidar Jakac – Lamutovem likovnem salonu predstavili poleti 2010, ob 100-letnici rojstva tega akademskega slikarja, nam je uspelo evidentirati in odkupiti kar nekaj pomembnih Didkovih del, ki dajejo novi postavitvi pomemben akcent. Postavitev je koncipirana na slikarski del, kjer so v prvem prostoru razstavljena predvsem Didkova zgodnja na figuraliki temelječa dela z jasno izraženim vplivom zagrebške šole (predvsem Babića in Becića), v drugem prostoru pa smo se osredotočili predvsem na abstraktno upodabljanje krajine, ki se pri Zoranu Didku pne skozi vse njegovo ustvarjalno obdobje. Krajine se je loteval s podobno doktrino kot Cezanne, z idejo, da jo je potrebno preden jo naslikaš tudi spoznati, zunaj in znotraj. Analiziral je barvne gmote na slikarski površini ter posebno pozornost dajal likovnim razmestitvam in postavitvam v dani format. Ker v našem muzeju hranimo zajeten risarski opus Zorana Didka, smo tretji prostor koncipirali kot kabinet risbe. Zaradi muzejskih standardov bomo predstavljen risarski del tudi pogosteje menjali, kot del tokratne postavitve pa smo izpostavili dela iz cikla V Internacijo. (pripravil Goran Milovanović)

Umetnika in njegova dela bo na odprtju predstavil kustos Goran Milovanović.

22.00
NIMETU: Vdih/Izdih
zvočno potovanje z interaktivnim dihanjem (nekdanja samostanska cerkev)

»Vdih/Izdih« je bil premierno uprizorjen na festivalu Sound Explicit, 12.septembra 2011, v Jakopičevi galeriji v Ljubljani.
Delo je zasnovano za piščali ney in kaval ter elektronsko kompozicijo.
Avtor uporablja tradicionalna inštrumenta turški ney in makedonski kaval za »krmiljenje« performansa v živo. Izbrana sta bila zaradi njune neposredne povezave s človeškim dihom – ponekod ju celo opisujejo kot »podaljšek človekovega diha«. Na njun zvok zelo vpliva kvaliteta in način diha, najmanjše detalje in barvo je moč spreminjati že samo z različnimi načini pihanja, temperaturo in načinom usmerjanja zračnega curka.
Performans je štirikanalna »instalacija« (spredaj-zadaj), ki se odvija ca. 40 minut v popolni temi. Občinstvo je povabljeno k aktivnemu sodelovanju z dihanjem tako, da sledi zvočnim iztočnicam različnih ritmov dihanja.

»Nimetu«je solo projekt glasbenika in oblikovalca zvoka Andreja Hrvatina. Kot oblikovalec zvoka je sodeloval pri mnogih slovenskih neodvisnih projektih in predvsem pri albumih pomembnih jazz izvajalcev Sama Šalamona, Zlatka Kaučiča, Igorja Bezgeta in drugih z eminentnimi gosti, kot so Michel Godard, Paul McCandless, Peter Brötzmann, Irene Aiebi, Julian Arguelles, itd.
Več informacij na http://www.nimetu.org/SL/Program/vdihizdih/

 

Galerija Božidar Jakac bo na ta dan odprta do 24. ure. Vse publikacije galerije bodo na prodaj po polovični ceni!
Prost vstop!