novica

08.02.18

Odprtje XII. postavitve v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića in program ob kulturnem prazniku

V četrtek, 8. februarja 2018, ob 16. uri, vas vabimo na odprtje nove stalne razstave v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića: Pogled skozi mrežo.

Letošnjo postavitev smo posvetili grafikam iz umetnikovega najzgodnejšega ustvarjalnega obdobja. Dela v kronološkem razponu od akademijske dobe do leta 1960 prikazujejo razvoj Borčićevega umetniškega sloga, od povsem realističnih do vedno bolj shematiziranih in konceptualnih oblik, v katerih je simbolna rdeča nit motiv žice ali mreže, kot latentno prisoten spomin na travmatično izkušnjo internacije v Dachau.
Izbor 50 del predstavlja lesoreze in jedkanice s prizori sejemskega vrveža in upodobitve obmorskih mest, ki jim sledijo dela z motivi sejemskih strelišč in cirkusa. V obdobju umetnikovega službovanja v Novem mestu so nastala dela z motivi kmečkega življenja ter cikel ptičjih strašil, ki ga je Borčić razvil med študijskim izpopolnjevanjem v ateljeju umetnika Johnnyja Friedlaenderja v Parizu. Postavitev zaokrožuje cikel savudrijskih čolnov, ki kažejo na umetnikov nadaljnji razvoj v smeri abstrakcije.

Na Prešernov dan vas vabimo tudi na medgeneracijsko delavnico Preizkusi grafiko (ob 10. uri) in na vodstvo po razstavi Bojan Golija: Retrospektiva (ob 14. uri).

Vljudno vabljeni!