novica

22.09.12

Dnevi evropske kulturne dediščine: Ustvarjalnica

Med 22. in 29. septembrom 2012 bodo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) po vsej državi potekale številne prireditve na temo, kako se dediščina prenaša iz roda v rod in na kakšen način povezuje starejše in mlajše generacije. V pester program prireditev se je letos uvrstilo preko 140 brezplačnih dogodkov v 70 krajih po Sloveniji. Natančen program prireditev najdete na spletni strani koordinatorja, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, brošure pa na vseh prireditvenih mestih, v turistično-informacijskih centrih in knjižnicah.

Galerija Božidar Jakac se v projekt vključuje z Ustvarjalnico, ki jo bomo izvedli v soboto, 22. septembra 2012, ob 9. uri. V Lamutovem likovnem salonu se bomo na razstavi o arhitekturni dediščini Kostanjevice na Krki posvetili edini stavbi, ki je na njej podrobneje predstavljena: gre za Fonovo hišo, v kateri je bila nekoč tudi lekarna sv. Miklavža. Ta prostor je imel čudovito notranjo opremo, ki je na razstavi predstavljena z originalnimi načrti, mi pa jo bomo spoznali tudi skozi pripovedovanje gospe Stanke Sikošek Černoša, dolgoletne farmacevtke v Kostanjevici na Krki.
V nadaljevanju se bodo tudi udeleženci posvetili notranji opremi domov. Delavnico bosta vodili, absolventka kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, Polona Černe in dr. Helena Rožman, kustosinja v Galeriji Božidar Jakac.
Tokrat vabimo v delavnico vse družinske člane.