novica

05.10.13

Dnevi evropske kulturne dediščine 2013

Dnevi evropske kulturne dediščine 2013

Kostanjeviška dediščina med včeraj in jutri
sobota, 5. oktober 2013
Galerija Božidar Jakac in Občina Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki spada med naselja, ki so v zavesti Slovencev zasidrana prav z izjemno kulturno dediščino, pa najsi gre za staro mestno jedro na otoku reke Krke, nekdanji cistercijanski samostan Fons Beatae Mariae ali pa Galerijo Božidar Jakac z njenimi bogatimi umetnostnimi fondi in likovnimi razstavami. Zlasti materialna dediščina je bila že v začetku 20. stoletja prepoznana kot izjemna kvaliteta in zato tudi deležna posebne obravnave s strani kulturnovarstvene stroke. Dr. France Stele je že v 30. letih v nekdanjem samostanu izvedel prva restavratorsko zaščitna dela, prostor nekdanje samostanske cerkve z njenimi gotskimi arhitekturnimi detajli pa uvrstil med naše najpomembnejše kulturne spomenike iz prehoda romanike v gotiko. Tako v samostanski cerkvi kot tudi v ostalih prostorih kompleksa nekdanjega cistercijanskega samostana se je po 2. svetovni vojni začela izvajati sistematična in celovita prenova, ki z zadnjimi izvedenimi deli prehaja v zaključno fazo.
Na atraktivni lokaciji na otoku reke Krke pa je umeščeno naselje, ki je leta 1252 dobilo svoje mestne pravice. Dediščina starega mestnega jedra Kostanjevice na Krki je rezultat razvoja naselja skozi zgodovino in razmerij, ki so se razvila z njegovimi vsakokratnimi prebivalci. V 1. polovici 20. stoletja je bilo mesto polno življenja, kar se je odražalo tako v kulturnih aktivnostih kot tudi družabnem in gospodarskem utripu.
Danes pa kompleksu nekdanjega samostana, ki ga večina domačinov imenuje kar grad, kot tudi staremu mestnemu jedru, v katerem deluje Lamutov likovni salon, dajejo poudarek dejavnosti umetnostnega muzeja Galerija Božidar Jakac.

10.00
Arhitekturni poudarki v nekdanjem cistercijanskem samostanu, ustvarjalna delavnica
Udeleženci bodo z mentoricama Aljo Fir in dr. Heleno Rožman spoznavali arhitekturne detajle v samostanskem kompleksu ter jih nato preoblikovane modelirali v mavcu.
Delavnica je namenjena družinam, še zlasti pa otrokom med 5. in 14. letom starosti
Zbirno mesto: dvorišče Galerije Božidar Jakac

11.00
Voden sprehod skozi staro mestno jedro Kostanjevice na Krki,
na katerem bo dr. Helena Rožman predstavila razvoj mesta na otoku in njegov utrip v 20. stoletju in danes, ko skozi prenove posameznih stavb naselje spet dobiva privlačnejšo podobo.
Zbirno mesto: Galerija Božidar Jakac – Lamutov likovni salon, Oražnova ulica 5

Oba programa sta brezplačna!


Informacije:
T: 07 498 81 40,
E: .(JavaScript must be enabled to view this email address), .(JavaScript must be enabled to view this email address) 
http://www.galerija-bj.si