novica

08.09.18

Po primorskih poteh Toneta Kralja - strokovna ekskurzija

V soboto, 8. septembra 2018, se bomo odpravili na Primorsko in si ogledali nekaj cerkvenih arhitekturnih ambientov, ki jih je s svojimi poslikavami in deli oplemenitil Tone Kralj (1900-1975). Umetnik, ki je bil že za časa življenja tesno povezan s Kostanjevico na Krki, je tu našel tudi svoj večni počitek, njegov grob pa krasi nagrobnik, ki je njegovo lastno delo. Vhodni portal OŠ Jožeta Gorjupa in stalna postavitev v Galeriji Božidar Jakac pa ostajata oprijemljiva vez med umetnikom in mestom. Prepletanje in obvladovanje vseh likovnih zvrsti se najbolj kaže ravno v Kraljevih poslikavah in opremah nekaj desetin notranjščin cerkva na Primorskem, ki se jim je umetnik s prekinitvami posvečal od 20-ih do 70-ih let dvajsetega stoletja. Kulturnozgodovinski pomen Kraljevega umetniškega delovanja je osupljiv in izjemen v širšem evropskem kulturnopolitičnem kontekstu dramatičnih ideoloških in medetničnih konfliktov prejšnjega stoletja.

Prvi postanek po jutranjem odhodu iz Kostanjevice na Krki (in Ljubljane) bo ogled cerkve sv. Martina v Hrenovicah. Med drugo svetovno vojno je Tone Kralj prvotno baročno notranjo opremo cerkve dopolnil s Križevim potom v izjemni risarski tehniki in z rožnovenskimi prizori, v katerih je tematiziral nasilje okupatorskih vojska ter izrazil prepričanje v prevlado dobrega nad zlim. Sledi vožnja do cerkve sv. Nikolaja v vasi Avber. Ogledali si bomo cikel prizorov s svetopisemsko tematiko in monumentalnih svetniških postav dveh bratov, slovanskih zavetnikov ter sv. Nikolaja. Poslikave so primer zgledne zgodnejše (1928) novostvarnostne polnoplastične in koloristično prefinjene rešitve, ki je bila v sočasni strokovni periodiki ocenjena kot sodobna mojstrovina cerkvenega slikarstva. Nato se bomo odpravili v vas Slivje in si ogledali v času nacistične okupacije Primorske prenovljene cerkve sv. Martina. Kralj je prevzel odgovornost za celovito ureditev notranjščine in prispeval slikarsko, kiparsko in arhitektonsko opremo. Po odmoru za kosilo nas v Trstu čaka še zadnji postanek in ogled značilno »kraljevske« ureditve redovniške kapele sv. Ivana pri šolskih sestrah sv. Frančiška Kristusa Kralja. Po prostem času v Trstu nas čaka večerni povratek v Kostanjevico na Krki.

Ekskurzijo bo vodil dr. Igor Kranjc.

ČASOVNICA:
07:00           odhod iz Kostanjevice na Krki (avtobusna pri zdravstvenem domu)
08:20           odhod iz Ljubljane (RUTAR, TC Rudnik)
09:30 do 12:30 ogledi cerkva Sv. Martin, HRENOVICE, Sv. Nikolaj, AVBER in Sv. Martin, SLIVJE
12:30 do 14:00 odmor za kosilo
15:00 do 15:30 ogled kapele sv. Ivana (Šolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja), TRST
15:30 do 17:30 prosti čas v Trstu
17:30 do 20.30 povratek proti Kostanjevici na Krki

Ekskurzija je del obrazstavnega programa razstave Obrazi ekspresionizma / Odtisi duha (26.5. - 20.9.2018).

Cena izleta je 30 EUR (v ceno je vključen prevoz in vodstvo).

Število mest je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava in plačilo kotizacije v TIC-u Kostanjevica na Krki (Lamutov likovni salon, Oražnova ulica 5, Kostanjevica na Krki / torek-nedelja med 10. in 18. uro). Za več informacij smo Vam na voljo na 07 49 88 152 ali na e-mailu: .(JavaScript must be enabled to view this email address) / .(JavaScript must be enabled to view this email address).

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!