novica

04.10.19 – 15.03.20

Nande Vidmar: Retrospektivna razstava

Nande Vidmar: Retrospektivna razstava

vljudno vabljeni na odprtje razstave

v petek, 4. oktobra, ob 18. uri

Galerija Božidar Jakac - novi prostori


POZDRAVNI NAGOVOR
Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac

PREDSTAVITEV RAZSTAVE
dr. Robert Simonišek, kustos Galerije Božidar Jakac in kustos razstave

OTVORITEV RAZSTAVE
Maja Bahar Didović, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino, Ministrstvo za kulturo RS


O razstavi:
Nande Vidmar (1899, Prosek pri Trstu - 1981, Ljubljana) se je skupaj s svojim mlajšim bratom Dragom v slovenski likovni panteon zapisal predvsem kot ekspresionist, tradicionalni krajinar, novostvarnostni portretist, slikar žanrskih in partizanskih prizorov. Zelo malo pa se ve o njegovih barvitih in enigmatičnih delih iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja, ki so bila v preteklosti le enkrat na ogled javnosti. V tem obdobju umetnik sprva ustvarja v mejah novega realizma in niza prizore svojega ateljeja z dekorativno, skoraj matissovsko noto. V neki točki pa se izolira in pod vplivi abstraktne umetnosti radikalno preoblikuje svoj izraz. Najpoznejša dela svojstveno tematizirajo nasilje druge svetovne vojne in so posredno avtorjeva kritika takratnih družbenih razmer ter kulturne elite.

Od leta 2017 do odprtja najobsežnejše retrospektive Nandeta Vidmarja (1899-1981) smo v Galeriji Božidar Jakac evidentirali več kot 1800 umetnikovih risb in grafik ter okoli 200 slik tega slikarja, risarja in grafika. Poleg likovnih del in dokumentarne predstavitve utrinkov iz umetnikovega burnega življenja bodo razstavljeni tudi predmeti in spominki, ki jih je oblikoval v zgodnjem obdobju ter med drugo svetovno vojno, ko je bil v taborišču.

Glavnino razstavljenih del je posodil umetnikov sin Mišo Vidmar, ostala pa prihajajo iz Moderne galerije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Mestnega muzeja Ljubljana ter od zasebnih lastnikov.


Razstava bo na ogled do 15. marca 2020.


-
Nande Vidmar
Odaliska (Ležeča žena), 1927
olje / platno
zasebna last
(foto: Maruša Lapuh)