novica

08.02.19

Kulturni praznik v Galeriji Božidar Jakac

V petek, 8. februarja 2019, vabljeni v Galerijo Božidar Jakac, kjer ob kulturnem prazniku pripravljamo:

ob 14. uri
PREIZKUSI GRAFIKO, medgeneracijska delavnica
Pod mentorstvom slikarja in grafika Janka Orača bomo raziskovali in ustvarjali v grafičnih tehnikah globokega in visokega tiska.

ob 16. uri
GRAFIČNI KABINET BOGDANA BORČIĆA: ABSTRAHIRANE, LIRIČNE OBMORSKE KOMPOZICIJE, odprtje XIII. postavitve stalne razstave
Letošnja postavitev grafik Bogdana Borčića je izbor iz njegovega delovanja v 60. letih 20. stoletja, ko je umetniška grafika na Slovenskem in po svetu doživljala vrhunec. Obdobje ustvarjalčevega uveljavljanja doma in vstopa v mednarodni prostor oblikovno zaznamujejo vplivi informela ter lirične abstrakcije. Na ravni vsebine je zaznati, kako ga je inspiriralo mediteransko okolje, še posebej otok Vis in ribiško naselje Komiža, kjer je že kot otrok preživljal počitnice.
Za Borčićev obmorski cikel iz 60. let je značilen odmik od realističnega načina in zavestno preizkušanje meja znotraj možnosti, ki jih nudijo grafični postopki. Grafike subtilno združujejo reči in dogodke iz stvarnega ter idejnega sveta. Predmeti, drobci, dogodki in utrinki iz življenje ribičev so abstrahirani ter rafinirano »preurejeni« v likovne znake. Ti učinkujejo kot barvno uglašena in dekorativna celota, kjer se srečujeta kompozicijska strogost ter poetična raba mehkih oblik.

Program otvoritve bo sooblikoval Boris Šinigoj z lutnjo.

Ob kulturnem prazniku je vstop v galerijo in na dogodke prost. Prijazno vabljeni!