novica

22.02.21

Kritična misel / delavnica kritiškega pisanja

Kritična misel / delavnica kritiškega pisanja

GBJ - Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki v sodelovanju z Loškim muzejem Škofja Loka in medijskima partnerjema Radiom Študent Ljubljana in platformo Koridor – Križišča umetnosti vabi k udeležbi na delavnici kreativnega pisanja Kritična misel, ki bo zainteresiranim udeležencem ponudila osvojitev znanj na širšem področju pisanja o umetnosti, kulturi in družbi.

O DELAVNICI:
Delavnica bo udeležence vpeljala v svet kreativnega kritiškega pisanja in esejistike na področju sodobnih vizualnih in sorodnih umetnosti. Udeleženci se bodo spoznali z različnimi žanri pisanja kot so recenzija, intervju, esej, poročilo in komentar. Program bo obsegal teoretični (predavanja) in praktični (delavnice) del in bo glede na trenutno epidemiološko situacijo (verjetno) potekal na spletni platformi Zoom.

Delavnica se bo začela s celodnevnim programom predavanj in pogovorov v mesecu maju 2021. Nato pa bodo udeleženci v naslednjih mesecih pod mentorstvom izkušenih piscev in publicistov ustvarili lastna besedila, ki bodo objavljena na blogu Galerije Božidar Jakac in spletnih platformah Loškega muzeja, izbrani članki pa tudi na platformah medijskih partnerjev (Koridor – Križišča umetnosti in Radio Študent Ljubljana).

Namen programa je spodbujanje trenutno podhranjenega polja kritiškega pisanja o sodobni umetnosti v Sloveniji in s tem afirmacija sodobne umetnosti med širšo zainteresirano javnostjo. Delavnica je namenjena dijakom srednjih šol, študentom družboslovnih in humanističnih smeri ter vsem ostalim zainteresiranim.

TRAJANJE DELAVNICE:
 maj-november 2021 (s poletnim premorom)

POTEK DELAVNICE:
 11. maj 2021 / spletni teoretično-praktični seminar (predavanja, pogovori, delavnice);
 14. maj 2021 / praktični del: priprava, urejanje in objava besedil skozi mentorski proces (v štirih mesecih vsak udeleženec idealno napiše štiri besedila: maj-junij-oktober-november v sodelovanju z izbranim mentorjem);

Natančnejši program delavnice bo izbranim kandidatom posredovan naknadno.

Mentorji programa bodo Miha Colner, Goran Milovanović, Saša Nabergoj in Asta Vrečko.

Delavnica je za vse udeležence BREZPLAČNA.

KAKO SE PRIJAVITI:
Zainteresirani kandidati naj pošljejo prijavo z naslednjimi informacijami:
 osnovnimi kontaktnimi podatki;
 opisom preteklih izkušenj na tem področju (če obstajajo – ni pogoj!);
 kratko izjavo, zakaj se prijavljajo;

Prijave sprejemamo do ponedeljka, 22. marca 2021 (do polnoči) na elektronskem naslovu .(JavaScript must be enabled to view this email address)

Med prijavljenimi kandidati bomo izbrali največ deset (10) udeležencev.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na:
Miha Colner, .(JavaScript must be enabled to view this email address) in/ali 07 49 88 146


O MENTORJIH:

Miha Colner je umetnostni zgodovinar, ki deluje kot kustos v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, prav tako pa je aktiven kot predavatelj in publicist. Od leta 2005 objavlja članke, kritike in eseje v časopisih, revijah, strokovnih publikacijah in na lastnem blogu.

Goran Milovanović je filozof in sociolog kulture, ki od leta 2016 opravlja funkcijo direktorja Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, kjer je od leta 2005 deloval kot kustos. Prav tako je aktiven tudi kot publicist na različnih področjih moderne in sodobne vizualne umetnosti, saj redno objavlja strokovne članke in ureja razstavne kataloge.

Saša Nabergoj je umetnostna zgodovinarka, ki je trenutno direktorica Loškega muzeja v Škofji Loki, hkrati pa je aktivna v polju kuratorskih praks, izobraževanja in publicistike. Med leti 1998 in 2015 je vodila program Svet umetnosti v sklopu SCCA-Ljubljana, ki od leta 1996 izobražuje kustose in kritike na področju sodobne umetnosti. 

Asta Vrečko trenutno dela kot kustosinja v Galeriji Božidar Jakac. Pri pedagoškem in raziskovalnem delu sodeluje s Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana), Filozofsko fakulteto in Akademijo za likovno umetnost Univerze v Ljubljani. Objavlja in ureja besedila s področja moderne in sodobne umetnosti.