novica

22.09.18 – 07.10.18

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden otroka v Galeriji Božidar Jakac

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden otroka v Galeriji Božidar Jakac Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden otroka v Galeriji Božidar Jakac Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden otroka v Galeriji Božidar Jakac

STROKOVNO PREDAVANJE
Varovanje in ohranjanje predmetov premične kulturne dediščine v muzejskih in zasebnih zbirkah
sobota, 29. september 2018, ob 18. uri

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine bomo na predavanju spregovorili o varovanju in negi predmetov kulturne dediščine tako v muzejski kot privatni lasti. Vabljeni vsi, ki vas zanima zbirateljstvo in kako ohraniti dragocene predmete, ki ste jih bodisi podedovali, našli oz. kupili ter jih hranite doma.

Predavala bosta umetnostni zgodovinar Gojko Zupan in konservatorka-restavratorka Alja Fir.

PROJEKCIJA
Projekcija filmov iz mladinske filmske delavnice DZMP
Lamutov likovni salon
sreda, 3. oktober ob 18. uri

V juliju je v Galeriji Božidar Jakac potekala mladinska filmska delavnica. Udeleženci so se spoznali s procesi filmskega ustvarjanja in posneli kratek filme. Delavnico je potekala v organizaciji Društva zaveznikov mehkega pristanka iz Krškega.

V Tednu otroka bomo v Lamutovem likovnem salonu filme, ki so nastali na delavnici, predstavili na projekciji. Po zaključku projekcije bo sledil tudi kratek pogovor z ustvarjalci.

DRUŽINSKA USTVARJALNICA
Galerijski raziskovalec
sobota, 6. oktober 2018, ob 10. uri

Marija Kambič Režek (odgovorna konservatorka) bo udeležencem predstavila poklic konservatorja in vlogo njenih predhodnikov pri raziskovanju nekdanjega opuščenega cistercijanskega samostana in umeščanju novih vsebin v kompleks.

Na delavnici bodo udeleženci pod vodstvom mag. Nine Žbona spoznali delo restavratorjev. Preizkusili se bomo v vlogi raziskovalcev, ki bodo odkrivali oblikovane kapitele, sestavljali bomo poškodovane prvine ter jih dopolnjevali z manjkajočimi deli. Spoznali bomo tudi tehniko odlivanja arhitekturnih elementov.
 
Delavnica je brezplačna. Prijave so zaželene preko e-pošte: .(JavaScript must be enabled to view this email address) ali po telefonu: 07 49 88 140 (med 9. in 17. uro).

V soboto, 6. oktobra, bo za družine vstop v galerijo prost.

Lepo vabljeni!