NAPOVEDNIK

Napovednik

Tina Mohorović: Prestopanja 19.05.20 ob 10:00

Razstava, s katero se nam novomeška umetnica Tina Mohorović prvič predstavlja v Galeriji Božidar Jakac, nosi naslov Prestopanja. Naslov je hkrati poimenovanje njenega najnovejšega cikla grafik, nastalih v začetku letošnjega leta. Te označujejo neposreden prestop oziroma nadaljevanje njenega grafičnega cikla z naslovom Anonimi iz leta 2018.

V ospredju umetničinega zanimanja v predhodnem ciklu je bil zunanji prostor in razdrobljenost ali distanca med posameznimi prizori, ki jih sama poimenuje sekvence. V njih je raziskovala osamljenost, izoliranost ter brezimnost posameznika v prostoru zunanjega sveta in v odnosu do drugega. Motivi zunanjega sveta so v ciklu Prestopanja zreducirani na nekaj izbranih detajlov in predstavljajo prehod iz zunanjih prostorov v notranji osebni prostor, v odnos posameznika s samim seboj. Umetnica je za cikel Prestopanja uporabila iste grafične plošče kot v predhodnem ciklu, iz katerih je izolirala je posamične detajle in iz njih sestavila povsem nove kompozicije. Učinek geometrijsko minimalistične celote gradijo premišljeno in matematično preračunane razdalje in razmerja delov grafičnih plošč, ki jih je avtorica presvetlila s tehnično zahtevnim procesom visokega jedkanja. Z močnim kontrastriranjem svetlobe in sence je dosegla preigravanje med pozitivom in negativom odtisa ter prestopanje iz odtisovanja v tehniki globokega tiska k visokemu tisku.

Vertikalne kvadratne oblike lahko razumemo kot reže ali line, okrogle oblike pa kot okularje, skozi katere gledamo v daljavo in v globino. Kot v temnem kubusu gledališkega odra je umetnica osvetlila zgolj prizore, na katere želi obrniti pozornost gledalcev in jim jih postaviti v razmislek. Povezava z gledališčem in filmom ni naključje, saj umetnica deluje kot scenografinja v obeh medijih. Izkušnja prostora, njegovo oblikovanje in gibanje znotraj njega, je zato ena od osrednjih tem njenega ustvarjanja.
Najgloblje do sedaj je umetnica segla s svojo zadnjo serijo risb, združenih v cikel z naslovom Kostenje. Motivi na risbah so pogledi »pod kožo«, kot rentgenska slika prizadetega dela človeškega skeleta z imaginarnimi kostmi, mišicami in sklepi, v prepletu katerih se odvijajo nove zgodbe in odpirajo novi fantazijski svetovi.
Magičnost in nadrealizem v motivih spremljata umetnico že od samih začetkov njene ustvarjalne poti. Drobne figure na njenih delih vstajajo iz domišljije in se prelivajo eno v drugo ter se spajajo v fantastične konglomerate oblik, ki samo asociativno spominjajo na oblike, predmete in kraje iz nam znanega sveta. Za njene grafike in risbe so značilne precizne, tanke poteze, ki gradijo fluidne, odprte motive.

V negotovi situaciji v svetu, v kateri smo konstantno bombardirani s pretežno negativnimi informacijami, so grafike in risbe Tine Mohorović prostori zatočišča, ki omogočajo razmislek in meditativno poglabljanje onkraj, v globine jaza.


Uradnega odprtja razstave ne bo. Več informacij o razstavi najdete v obrazstavnem katalogu, pripravili pa smo tudi predstavitveni video, v katerem sta o razstavi spregovorili Tina Mohorović in kustosinja Kristina T. Simončič.


Razstavo si v Lamutovem likovnem salonu lahko ogledate od torka do nedelje med 9. in 17. uro. S spoštovanjem veljavnih ukrepov bomo poskrbeli za varnost in skupno dobro počutje.

 

Razstava je nastala v sodelovanju Galerije Božidar Jakac in Galerije Velenje, kamor ste vabljeni na ogled drugega dela razstave od 18 junija do 2. avgusta 2020.