udeleženci

2023

Tomaž Furlan
Lupina

Tomaž Furlan je bil rojen leta 1978. Izhaja iz obrtniške družine, v kateri je že od otroštva pridobival izkušnje in znanje obdelave kamna in druge kiparske spretnosti. Po zaključku srednje gradbene šole (poklic kamnosek) se je vpisal na študij kiparstva na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 2005 pod mentorstvom prof. Jožeta Baršija. Zaposlen je kot docent in predavatelj na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Alem Korkut
Lunini žarki

Alem Korkut je bil rojen leta 1970. Od leta 1991 do 1992 je študiral na Akademiji likovnih umetnosti v Sarajevu. Leta 1992 je vpisal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Leta 1997 je diplomiral v razredu prof. Šime Vulas. Član HZSU od 1998 do 2007. Od leta 2004 je član Umetniške organizacije Ateljeji Žitnjak. Od leta 2007 je zaposlen na Akademiji za likovno umetnost kot izredni profesor.

2021

Péter Gálhidy
Fragment

Madžarska

Kompozitna skulptura Pétra Gálhidyja povzema organske naravne oblike travne bilk, ki jih umetnik predstavlja v značilni monumentalni luči. V svoji umetniški praksi Gálhidy pogosto sledi amorfnim oblikam rastlinske vegetacije, ki so odraz njegovega iskanja vezi (in prepadov) med naravnimi habitati in antropogenimi strukturami. Njegova skulptura, ki se navezuje na ruralno območje doline reke Krke, hkrati izkazuje senzibilnost do naravnih habitatov in do okoljskih izzivov moderne dobe.
Péter Gálhidy (1974) je vizualni umetnik, ki se ukvarja s kiparstvom in prostorskimi instalacijami. Leta 1999 je diplomiral na kiparskem oddelku v sklopu Hungarian University of Fine Arts, kjer je od leta 2001 tudi poučuje, trenutno pa je vodja tamkajšnjega kiparskega oddelka. V svoji umetniški praksi običajno uporablja organske, naravne materiale, medtem ko se idejno osredotoča na interpretiranje vprašanj o prostoru, materiji in naravnem ravnovesju. Živi in deluje v Budimpešti.

Mirko Bratuša
Viva in forma

Slovenija

Kipar Mirko Bratuša je na baročno pročelje nekdanje samostanske cerkve umestil dve skulpturi, ki se navezujeta na legendo o ustanovitvi kostanjeviškega samostana. Figuri dveh ključnih ustanoviteljev samostana, Vojvode Bernarda Spanheima in divjega moža, ki sta ustvarjeni v za avtorja značilno groteskni maniri. S svojo humorno pojavnostjo kipa namigujeta na tanko mejo med mitologijo in zgodovino in izpostavljata ljudsko potrebo po ustvarjanju zgodb.
Mirko Bratuša (1963) je likovni umetnik, ki se pretežno ukvarja s kiparstvom. Leta 1989 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, nato pa je opravljal specializacijo na Akademiji likovnih umetnosti v Münchnu (1990-1992) in Umetnostni akademiji v Düsseldorfu (1993). Od leta 1997 poučuje na oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. V svoji praksi v duhu postmodernizma uporablja najrazličnejše materiale, tehnike in koncepte. Živi in deluje v Ljubljani.

2019

Robert Canev
Seme - spomenik veri v naravo

Bolgarija

Rojen l. 1963 v Gabrovem v centralni Bolgariji. Leta 1987 je diplomiral na likovni akademiji v Sofiji. Od leta 1991 je član bolgarskega združenja likovnih umetnikov. Večinoma ustvarja v lesu in se udeležuje kiparskih simpozijev po Evropi. Od leta 2004 je zaposlen na kiparskem oddelku likovne akademije v Sofiji kot izredni profesor. Živi in ustvarja v Sofiji.

Bojan Mavsar
Varuh časa

Slovenija

Rojen l. 1957 v Brežicah, otroštvo je preživel v Krškem. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 1993 diplomiral in leta 1996 magistriral iz kiparstva pri profesorju Dragu Tršarju. Član Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Zaposlen v gledališkem ateljeju SNG Opera in balet Ljubljana. Živi in ustvarja na Vrhniki, kjer vodi Malo mestno galerijo Vrhnika.

Aldo Shiroma Uza
Plujemo skupaj

Peru

Rojen l. 1975 v Limi, Peru. Leta 1997 je diplomiral iz kiparstva na zasebni fakulteti v Limi. Leta 2008 je magistriral na Politehniški fakulteti v Valencii na temo skulpture v javnem prostoru. Deluje kot svobodni umetnik in se udeležuje kiparskih simpozijev po celem svetu.

2017

Ryszard Litwiniuk
Prehod

Poljska

Rojen leta 1966 v mestu Olsztyn na Poljskem. Leta 1992 je diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Gdansku. Med leti 1998-2013 je živel in delal v Kanadi, od vrnitve na Poljsko živi in ustvarja v Varšavi in regiji Żuławy. Deluje na področjih kiparstva, grafike, risbe in instalacije. Udeležuje se kiparskih simpozijev po vsem svetu, kjer najpogosteje ustvarja v lesu in kamnu.

Primož Pugelj
En rez

Slovenija

Rojen leta 1973 v Kopru. L. 1998 je diplomiral in l. 2002 magistriral na Oddelku za kiparstvo Akademije za lik. umetnost v Ljubljani. Vmes se je študijsko izpopolnjeval tudi na Univerzi v Pensilvaniji (IUP) v Ameriki. Osnovna forma, ki v zadnjih letih prepoznavno zaznamuje Pugljevo delo je stiliziran človeški obraz, predstavljen v obliki maske. Maske izdeluje v različnih velikostih, materialih in tehnikah (beton, železo, poliuretan, grafit, les), odvisno od vsebine dela. Živi in dela v Vnanjih Goricah.

Gao Meng
Prašič in hiša

Kitajska

Rojen leta 1959 v mestu Hahhot v Notranji Mongoliji. L. 1982 je iz kiparstva diplomiral na Akademiji za lik. umetnost in oblikovanje v Pekingu in l. 1999 magistriral na Akademiji za lik. umetnost v mestu Guangzhou, kjer je od l. 2001 zaposlen kot izredni profesor. L. 2012 je doktoriral na Oddelku za umetnostno zgodovino Akademije za lik. umetnost v Pekingu. Živi in dela v Pekingu in Guangzhou-u na Kitajskem ter se redno udeležuje kiparskih simpozijev po vsem svetu.

2013

Mitja Stanek
QR koda

Slovenija

Rojen leta 1964 v Mariboru. Po maturi na Ljutomerski gimnaziji se je vpisal na Pedagoško fakulteto v Mariboru, kjer je leta 1986 diplomiral na smeri likovna vzgoja. Leta 1995 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo, in vpisal magistrski študij grafike. Kot izhodišče izpostavlja problematiko grafičnega zapisa, transformiranega v kiparski objekt, saj je grafika poleg kiparstva tisti medij, v katerem se Stanek najintenzivneje izraža.

Donald Buglass
Ladja

Nova Zelandija

Rojen leta 1962 na Novi Zelandiji. Diplomiral je leta 1991 na Nacionalni umetniški šoli Akademije v Sydneyu.  Je član Združenja umetnikov v naravi (AININ). Sodeloval je na mnogih kiparskih simpozijih po celem svetu. Ustvaril je eliptično, podolgovato in narobe obrnjeno silhueto barke, konstruirano iz lesenih kolutov, ki med sabo, zgolj s pomočjo fizikalnih zakonitosti, podpirajo drug drugega.

Liliya Pobornikova
Cvetje

Bolgarija

Rojena leta 1979 v Bolgariji. Študirala je na Visoki šoli za umetnost v Tryavni in na Akademiji likovnih umetnosti v Sofiji. 2008. je zaključila magistrski študij pri prof. Petru Bonevu, kjer se je osredotočila na skulpture iz lesa. Je članica Združenja umetnikov Bolgarije. Sodelovala je na mnogih kiparskih simpozijih doma in v tujini. Živi in ustvarja v Španiji. Cvetje, ki ga je izdelala za kostanjeviško Formo vivo, temelji na avtoričini lirični poetiki apoteoze lepote, ki jemlje navdih iz geneze narave, ko poskuša ohranjati forme, ki jih je ustvarila narava.

2011

Denis Krašković
Dobrota

Hrvaška

Denis Krašković je rojen leta 1972 v Zagrebu. Diplomiral je na kiparskem oddelku Akademije likovnih umetnosti v klasi profesor Stanka Jančića. Od leta 2007 je zaposlen kot docent na Likovnem oddelku Umetniške akademije Osijek, kjer predava kiparstvo. Leta 2010 je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom prof. Jožeta Baršija magistriral. Razstavljal je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, tako na Hrvaškem in v tujini. Poleg kiparstva se ukvarja še s slikarstvom, stripom, videom ter animacijo. Za svoje delo je bil nagrajevan, med ostalimi je dobitnik Grand prix nagrade Salona mladih v Zagrebu za leto 2000.  Živi in dela v Zagrebu.

Karen Macher Nesta
Uravnovešanje narave

Peru

Karen Macher Nesta je rojena v Limi, Peru. Leta 2005 je na Katoliški univerzi v Peruju diplomirala iz kiparstva na Fakulteti za upodabljajočo umetnost, leta 2008 pa je na Politehnični univerzi v Valenciji (Španija) magistrirala s področja umetniške produkcije. V zadnjih dveh letih je na Fakulteti za umetnost in na Fakulteti za grafiko in oblikovanje v Peruju kot gostujoča profesorica vodila seminarje risanja in kiparstva. Do sedaj je imela dve samostojni in ducat skupinskih razstav, za svoje umetniško udejstvovanje pa je prejela nekaj nagrad v državah Južne Amerike. Poleg kiparstva se ukvarja še z risbo in umetniškimi instalacijami na temo ekologije. Živi in dela v Limi.

Reinhold Neururer
Varovalna ograja za naravo

Avstrija

Reinhold Neururer je rojen leta 1957 na avstrijskem tirolskem. Leta 1976 je končal Visoko tehnično šolo v Innsbrucku, leta 1990 pa še Pedagoško akademijo v Innsbrucku. Med drugim se je umetniško izpopolnjeval tudi na Mednarodni poletni akademiji v Salzburgu pri ameriški profesorici Nancy Davidson. Poleg kiparskih konstruktivističnih instalacij se ukvarja še z grafiko in svetlobno instalacijo s pomočjo ognja. Sodeloval na mnogih kiparskih simpozijih, kjer je bil tudi nagrajevan.  Živi in dela v avstrijskem mestu Tarrenz.

2008

Samo Škoberne
Utrip življenja

Slovenija/Nemčija

Samo Škoberne je rojen leta 1965 v Celju. Kiparstvo je študiral na Alanus Hochschule Alfter v Nemčiji. Predstavljal se je na več samostojnih razstavah v nemškem prostoru, v Sloveniji pa leta 2006 v Galeriji sodobne umetnosti v Celju. Je avtor številnih projektov za odprte prostore v Nemčiji, Avstriji, Švici in tudi v Sloveniji.

Klaus Grosskopf
Hommage

Nemčija

Rojen leta 1939, Berlin. Kiparstvo je študiral v Münchnu in Parizu, kot docent plastičnega oblikovanja je deloval na mnogih visokih šolah v zahodnem Berlinu. Od leta 1973 je član Društva likovnih umetnikov Nemčije, kjer je od leta 2004 član predsedstva. Od leta 1966 razstavlja tako v domovini kot tudi izven nje.

Polona Demšar
Divji kostanj

Slovenija

Rojena leta 1979, Ljubljani. Leta 2003 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje – smer kiparstvo, Ljubljana pri prof. Luju Vodopivcu in dr. Levu Kreftu. Leta 2007 je na isti Akademiji tudi magistrirala iz unikatnega oblikovanja stekla pri prof.Tanji Pak. Sodelovala je tudi na več kiparskih simpozijih v tujini (Hrvaška, Češka, Srbija) in v Sloveniji.

2006

Urša Toman
Nogice

Slovenija

Rojena leta 1972, Ljkubljana. Leta 1998 je diplomirala iz kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pri prof. Matjažu Počivavšku. Od leta 1993 sodeluje z Metelkova mestom, SEZAM-om in s Šolo uporabnih umetnosti FAMUL. Kot samostojna umetnica živi in ustvarja v Ljubljani.

Agnessa Ivanova Petrova
Tokovi

Bolgarija

Agnessa Ivanova Petrova je rojena leta 1968. Diplomirala je leta 1995 na Akademiji likovnih umetnosti v Sofiji, kjer je leta 1997 zaključila tudi magistrski študij, sedaj pa pripravlja doktorat. Sodelovala je na mnogih kiparskih simpozijih doma in v tujini. Živi in ustvarja v Sofiji.

Magdalena Miočinović Andrić
Moški D

Srbija

Magdalena Miočinović Andrić je rojena leta 1972 v Beogradu. 1998 je vpisala študij kiparstva na Fakulteti likovnih umetnosti v Beogradu, kjer je diplomirala leta 2003. V času študija je bila nagrajena za skulpturo v lesu in skulpturo v kovini. Od februarja 2004 je članica Društva likovnih umetnikov Srbije.

2004

Niculae Seaptefrati
Akcent

Romunija

Rojen leta 1947, Jurilovca (Romunija). Leta 1974 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Bukarešti. Delal je kot učitelj, kustos, scenograf, v zadnjem letu pa je kot svobodni umetnik živel in ustvarjal v Bukarešti. Njegova dela se nahajajo v zbirki Muzeja za sodobno umetnost v romunskem Galaciju. Skulptura v Kostanjevici je zadnje avtorjevo monumentalno delo, saj je umrl novembra 2004.

Sreten Milatović
Ostanki Noetove barke

Črna gora

Rojen leta 1966, Nikšiču. Diplomiral je leta 1992 na Akademiji likovnih umetnosti v Sarajevu pri profesorju Aliji Kučukaliću. Leta 2007 je magistriral na Fakulteti likovnih umetnosti na Cetinju, s katero še zdaj sodeluje kot strokovni sodelavec na oddelku za kiparstvo. Zastopan v zbirkah Narodnega muzeja Črne gore v Cetinju in Moderne galerije v Podgorici.

Boštjan Drinovec
Prvi stik

Slovenija

Boštjan Drinovec je rojen leta 1973 v Ljubljani. Leta 1998 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je 2001 končal tudi magisterij iz kiparstva. Leta 2005 je prejel od županje Ljubljane nagrado Oko in duh. Leta 2008 je bil udeleženec FOrme vive na Ravnah na Koroškem.

2002

Mustafa Skopljak
Ostanki akta

Bosna in Hercegovina

Rojen leta 1947, Kotor Varoš. Leta 1977 je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Sarajevu, leta 1988 pa je na isti Akademiji končal podiplomski študij. Sedaj na Akademiji likovnih umetnosti v Sarajevu in Pedagoški fakulteti v Mostarju deluje kot profesor. Sodeloval je na več kot 20 simpozijih. Umrl je v Sarajevu 21. novembra 2015.

Nigel Ross
Reka

Velika Britanija

Nigel Ross je rojen leta 1946, Hoddesdon (Scotland). Avtor ustvarja izključno v lesu. Kot pravi sam, so drevesa in les tema, ki teče skozi njegovo življenje, navdih pa črpa iz ritmov in energije narave.

Tyrone Mitchell
Ko-Ko za K. M.

ZDA

Tyrone Mitchell je rojen leta 1944, Savannah (Georgia). Je profesor kiparstva na Queens Collegeu v New Yorku. Pri svojem delu uspešno sintetizira Afriško kulturo s trendi sodobnega zahodnega kiparstva. Živi in ustvarja v New Yorku.

2000

Darko Golija
Alegorija krajine I

Slovenija

Rojen leta 1965, Maribor. Leta 1989 je diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 1993 dokončal še podiplomski študij pri prof. Luju Vodopivcu. Zaposlen je na Pedagoški fakulteti v Mariboru kot redni profesor za plastično oblikovanje.

James P. Nestor
Koliščarji

ZDA

James Nestor je študiral na mnogih ameriških univerzah, Diplomiral je leta 1974 na Kent State University, doktoriral pa leta 1979 na Carnegie Mellon University. Je redni profesor za kiparstvo na Indiana University of Pennsylvania, kot gostujoči profesor je gostoval na mnogih akademijah, med drugim leta 1999 tudi na ALUO v Ljubljani in leta 2002 na ALU v Zagrebu.

Johann Feilacher
Vrata v pragozd

Avstrija

Johann Feilacher je rojen leta 1954, Villach. Študiral je v Grazu. Med leti 1983 – 86 je bil asistent prof. Dr Leo Navratilu v »House of Artists«, Gugging od leta 1986 pa je tam direktor. Ustvarja predvsem v lesu. Je avtor mnogih teoretskih tekstov, predvsem o Art Brutu.
Poleg te skulpture je Feilacher na Formi vivi 2000 izdelal še skulpturo Naravni hrast in na pobudo krajanov, ter po idejni zasnovi Feilacherja, Golije in Nestorja še Spomin Resslu.

1998

Roman Makše
Interier

Slovenija

Rojen 1963 v Ljubljani. Študiral kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, diplomiral 1989 in 1994 končal podiplomski študij. Dela kot izredni profesor za kiparstvo na Pedagoški fakulteti, Univerza v Ljubljani. Leta 2007 je razstavljal v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac.

Alfonso Berridi
Brez naslova

Španija

Alfonso Berridi je bil rojen leta 1958, v San Sebastianu. Končal je študij umetnostne zgodovine na Universidad autonoma de Madrid in diplomiral na visoki šoli za uporabno umetnost v Madridu. Leta 1986 je z Andražem Šalamunom ustvaril skulpturo v Marušičih, leta 1992 je razstavljal v Obalnih galerijah, leta 1995 pa v galeriji A+A v Madridu. Umrl je v Madridu leta 2013.

Petar Barišić
Prizemljeno ostrešje

Hrvaška

Rojen leta 1954, Vrlik. Leta 1978 je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, pri prof. Ivanu Saboliću. Od leta 2002 je docent za kiparstvo na ALU v Zagrebu. Leta 2008 prejme nagrado za razstavo Belo, kot razstavo leta na Hrvaškem, leta 2009 pa pripravi instalacijo za razstavišče nekdanje samostanske cerkve v Galeriji Božidar Jakac.

1988

Tadakazu Maeda
Duh juga

Japonska

Rojen leta 1954, Kumamoto. Leta 1978 je diplomiral iz kiparstva na Tama Art University v Tokiu. Med leti 1979 - 84 je bil asistent na Tama Art University, sedaj je izredni profesor. Od leta 1988 je član združenja umetnikov NIKA KAI.

Dinu Câmpeanu
Okovje

Romunija

Rojen leta 1946, Bukarešta (Romunija). Leta 1973 je diplomiral na Academy of Arts v Bukarešti. Je član združenja likovnih umetnikov Romunije. Njegova dela se nahajajo v zbirkah muzejev v Romuniji, Argentini, Belgiji, Franciji in Nemčiji.

Frederick Bushe
Lunarne cvetlice

Škotska

Rojen leta 1931, Coatbridge (Škotska). Študiral umetnostno vzgojo na Univerzi v Birminghamu. Med 1962 - 79 poučeval kiparstvo na Univerzah v Liverpoolu in Aberdeenu, kjer je leta 1979 ustanovil Scottish Sculpture Workshop. Njegova skulptura, izdelana na Formi vivi, stoji pred podjetjem Belinka v Črnučah. Umrl je 18. maja 2009.

Peruško Bogdanić
Benetke

Hrvaška

Rojen leta 1949, Stari Grad na Hvaru. Leta 1976 diplomira na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu pri prof. V. Rukljaći. Leta 1995 začne predavati kiparstvo na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, kjer je od leta 2007 redni profesor. V študijskem letu 2005/06 se izpopolnjuje v ZDA.  Med leti 1969 – 2000 je bil predsednik HDLU.

Ulrike Birkhoff
Uglaševalne vilice

Nemčija

Rojena leta 1947, Büdingen (Nemčija). Kiparstvo je študirala na College of Arts v Berlinu. Po diplomi, leta 1947, se posveti glasbi in v Kalkuti študira indijska klasična tolkala. Med leti 1983 - 84 je poučevala na Inštitutu za oblikovanje v Berlinu. Ukvarja se z kiparstvom ter risbo in je avtorica mnogih javnih postavitev. Živi med Marakešem in Berlinom.

1986

Molly Mason
Kariatidi I. in II.

ZDA

Rojena leta 1952, Iowa. Kiparstvo je študirala na Univerzi in umetniški šoli v Iowi. Je gostujoča profesorica na mnogih visokih šolah in univerzah v ZDA. Imela je več kot dvajset samostojnih razstav in preko devetdeset skupinskih postavitev. Preko sto njenih skulptur se nahaja v javnih in zasebnih zbirkah po vsem svetu.

Ivan Lesiak
Posvetilo dedu

Hrvaška

Rojen leta 1929, Luka Vrbovečka (hrvaško Zagorje). Diplomiral leta 1960 na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, pri prof. Franu Kršiniću. Med leti 1970 – 78 bil član skupine »Biafra«. Ukvarjal se je s kiparstvom, slikarstvom in grafiko. Umrl je leta 2008.

Alberto Carneiro
Drevo, cvet in sadež

Portugalska

Rojen leta 1937, Coronado (Portugalska). Diplomiral na visoki umetniški šoli v Portu, postdiplomski študij nadaljeval na St’ Martin’s School of Art v Londonu. Med leti 1972 – 76 je predaval kiparstvo na School of Fine Arts v Portu, med leti 1972 – 85 pa na Círculo de Artes Plásticas de Coimbra. Portugalsko je zastopal na pariškem bienalu (1969), beneškem bienalu (1976) in na bienalu v Sao Paolu (1977). Umrl je leta 2017.

Jorge Du Bon
Brez naslova

Francija / Mehika

Rojen leta 1938 v Mexico City-ju francoskim staršem. Študiral je arhitekturo na Universidad Nacional Autonoma v Mexicu, na urbanističnem inštitutu v Parizu in kot postdiplomski študent na Harvardski Univerzi. Deloval kot arhitekt, kipar in oblikovalec v Parizu, v 90-ih pa se vrne v Mehiko. Je avtor mnogih monumentalnih skulptur v Evropi, Centralni Ameriki in ZDA. Trikrat je bil štipendist Guggenheimove fundacije, leta 1974 je sodeloval na Documenti v Kasslu. Umrl leta 2004.

1984

Boris Zaplatil
Pokopališče mornarjev

Slovenija

Rojen leta 1957. Ljubljana. Leta 1982 je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani, leta 1984 pa končal specialko pri prof. Gustavu Gnamušu. Za študij je prejel tako fakultetno kot tudi univerzitetno študentsko Prešernovo nagrado. Leta 1986 je prejel nagrado Zlata ptica. Ukvarja se s kiparstvom in slikarstvom.

Heiner Richner
Drevesni krog za Brigito

Švica

Rojen leta 1944, Aarau. Umetniško akademijo je najprej obiskoval v Zürichu, nato je študiral kiparstvo na Hochschule für bildende Künste Berlin. Je avtor mnogih skulptur na javnih mestih v Švici, Avstriji in na Japonskem.

Shigehito Matsuda
Japonski festival

Japonska

Rojen leta 1959, Yamagata (Japonska). Kiparstvo je diplomiral na Tama Art University v Tokiu, v letih 1978 – 82 pa je tam obiskoval specialko za les. Imel je več samostojnih razstav, zadnja leta je zanj značilna predvsem ekološko usmerjena mala plastika. Je izredni profesor na Tama Art University in član združenja umetnikov NIKA KAI.

Boško Kućanski
Pot v Clockricke

Bosna in Hercegovina

Rojen leta 1931, Krbavica v Liki (Hrvaška). Končal je Stomatološko fakulteto v Beogradu (1958) im Medicinsko fakulteto v Sarajevu (1972). Študiral je tudi umetnostno zgodovino v Beogradu in študijsko bival v Italiji, Franciji, Španiji, Nemčiji, Kanadi ... Bil je redni profesor na Stomatološki fakulteti in Akademiji likovnih umetnosti v Sarajevu. Član Mednarodnega združenja kiparjev pri UNESCU, leta 1978 je postal redni član Akademije znanosti in umetnosti BiH. Umrl je leta 2016.

1982

Franz Weickmann
Epitaf za skarabeja

Nemčija

Rojen leta 1939, Tagernsee na Bavarskem. Med leti 1963 – 67 je obiskoval umetniško akademijo v Münchnu. Leta 1981 – 82 je imel študijsko štipendijo za bivanje v Parizu. Razstavljal v Stockholmu,  Stuttgartu,  Dusseldorfu, Kölnu, Hamburgu in Münchnu. Znan predvsem po serijah upodobitev živali v lesu in bronu.

Carlos Medina
Apoteoza Bolivarju

Venezuela

Carlos Medina je rojen leta 1953, v Barguisimentu (Venezuela). Kiparstvo je diplomiral leta 1975 na Escuela de Artes Plasticas v Caracasu. Leta 1976 je deloval na umetniški akademiji v Barceloni, nato leta 1978 v Carrari. Sodeloval je na mnogih kiparskih simpozijih v Belgiji, Avstriji, Čilu, Argentini, Mehiki, na Finskem, Južni Koreji.

Dora Kovačević
Zid

Hrvaška

Rojena je leta 1951, Dubrovnik. Že leta 1952 se preseli v Zagreb. Leta 1974 je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, na grafičnem oddelku pri prof. Albertu Kinertu. Kot štipendistka francoske vlade v Parizu na’Ecole Superieure des Arts Decoratifs’ diplomira iz kiparstva. Od leta 1997 je profesorica na Akademiji likovnih umetnosti, Zagreb.

Etsuo Hori
Stopinje slovenskega ali japonskega dekleta

Japonska

Rojen leta 1949. Na umetniškem oddelku Metropolitan Musashinokita High School, Tokyo je diplomiral leta 1974, kjer je bil kasneje tudi asistent. Sodeloval je na razstavah sodobne japonske umetnosti doma in na tujem.

Avtarjeet S. Dhanjal
Počivališče

Indija

Rojen leta 1939, Dalla (Indija). Kiparstvo je študiral na Government College of Arts v indijskem mestu Chandigarh. Med leti 1970 – 74 je bil profesor na Department of Visual Arts at Kenyatta University College v Nairobiju (Kenija). Leta 1974 se preseli v Anlijo in vpiše postdiplomski študij pri prof. William Tuckerju na St. Martin’s School of Art v Londonu. Avtor javnih spomenikov v Indiji, Veliki Britaniji, Braziliji in ZDA. Živi v angleškem Telfordu, Shropshire.

Karl J. Ciesluk
Organska tehnologija

Kanada

Rojen leta 1952, Ottawa (Kanada). Študiral je na Ontario College of Art v Torontu, Agean School of Fine Arts v grškem Parosu in Staatliche Akademie der Bildenden Kunste v Stuttgartu. Ukvarja se tudi s krajinsko arhitekturo. Je avtor več javnih skulptur v Coloradu, Ottawi, Dallasu, Severni Irski, Danski, Aljaski, Berlinu in več mestih v Ontariu.

1980

Yutaka Toriyama
DImni signal

Japonska

Rojen leta 1950, Tokyo. Študiral je kiparsko med leti 2970-72 na umetniškem inštitutu »Bi-gakko« blizu Tokia, kjer je bil kasneje tudi asistent. Sodeluje v okviru skupine NIKA KAI Art Society, s katero tudi razstavlja.

Margarita Poueva
Otroške igre

Bolgarija

Rojena leta 1950, Pernik (Bulgarija). Kiparstvo je diplomirala na univerzi »Cirila in Metoda« v Velikem Turnovu. Sodelovala na mnogih skupinskih in samostojnih razstavah v Bulgariji. Njena dela so v zbirki Nacionalne galerije v Sofiji.

Michael Pennie
Zgodnja jutranja pipa

Velika Britanija

Michael Pennie je rojen leta 1936. Študiral je na Royal College of Art in Sunderland College of Art. Njegova dela so v mnogih reprezentativnih zbirkah (Art Council, Victria and Albert Museum …). Imel je več samostojnih razstav, pregledno tudi v Tate Gallery v Londonu. V Zadnjem obdobju se je ukvarjal s promocijo umetnosti Zahodne Afrike, predvsem Gane, Burkine Faso in Slonokoščene obale. Skoraj 50 let je bil profesor na Bath Spa University College. Umrl je 2. januarja 2019.

Negovan Nemec
Proboj

Slovenija

Rojen leta 1947, Bilje pri Novi Gorici. Diplomiral na Akademij za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Slavku Tihcu. Od leta 1971 je realiziral več javnih del. Ukvarjal se je tudi z grafičnim in industrijskim oblikovanjem. Umrl je 26. avgusta 1987 v Ljubljani. Leta 1991 je izšla obsežna monografija, v rojstnem kraju je stalna postavitev njegovih del.

Doru Covrig
Stoli

Romunija

Doru Covrig se je rodil leta 1942,Timis (Romunija). Študiral je na pedagoškem inštitutu likovnih umetnosti in na inštitutu likovnih umetnosti »Nicolae Grigorescu« v Bukarešti. Več kot dvajset let živel v Francoskem Saint-Maur-des-Fossés, a se od leta 1990, po padcu režima, vrača v domovino. Leta 95 zastopnik Romunije na 46.-em beneškem bienalu.

1978

Rolf Westphal
Konj Abalusa

ZDA

Rolf Westphal se je rodil leta 1947. Študiral je na umetnostnem inštitutu v Kansas Cityju, ter diplomiral na umetnostni akademiji Cranbrook v Michiganu. Kot gostujoči predavatelj predava na mnogih kolidžih. Je avtor skulptur na prostem v ZDA, Nemčiji, FInski, Avstriji ...

Ratko Petrić
Beli oblak

Hrvaška

Rojen leta 1941, Zadar. Leta 1966 je diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Eden od utemeljiteljev Salona mladih (1968). Sudeluje pri ustanovitvi Ateljeja Biafra, iz katerega nastane skupina Biafra, ena od najpomembnejših umetniških skupin druge polovice 20. stoletja na Hrvaškem. Leta 2006 se upokoji kot redni profesor Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu, ki mu leta 2007 izda obsežno monografijo. Precej njegovih del hrani Galerija Murska Sobota.

Jon Oxman
Babilonski stolp

ZDA

Rojen leta 1955, Denver (ZDA). Diplomiral je iz kiparstva in risbe na Dartmouth College v Hanovru, New Hampshire. Na California College of Arts and Crafts se je kasneje ispopolnjeval še v keramiki.

Masamitsu Komuro
Dvojna kompozicija

Japonska

Rojen leta 1951, Tokyo. Diplomiral leta 1975 na umetnostni akademiji v Musashinu, kjer je leta 1977 tudi magistriral.

Villi Bossi
Portal prijateljstva

Italija

Rojen leta 1939, Milje pri Trstu. Kiparstvo in risbo študiral na Accademii Ligustici v Genovi. Leta 1995 izdela monumentalno skulpturo za park v Dresdnu, leta 2004 pa velikega beneškega leva, ki stoji pred zavarovalnico Generali v Padovi. Med let 1964 in 2008 je imel 22 samostojnih razstav v Avstriji, Sloveniji in po mnogih italjanskih mestih.

1976

Antonina Wysocka - Jonczak
Sfera

Poljska

Antonina Wysocka je rojena v Vilni (Litva). Študirala je kiparstvo na Akademiji lepih umetnosti v Varšavi, kjer je diplomirala leta 1966 pri profesorju Marianu Wnuku. Ukvarja se s kiparstvom, medalijerstvom in slikanjem. Sodelovala je na številnih simpozijih doma in v tujini.

Krekel Van Spronsen Duller
Brez naslova

Nizozemska

Rojena leta 1948, Haarlem (Nizozemska). V letih 64-65 je študirala keramiko v Haarlemu, nato kiparstvo na Royal Academy of Fine Arts v Haagu, zadnji dve leti pri J.J.Beljonu. Akademijo je končala s posebnim priznanjem, leta 1971 pa prejela nagrado “Esso”.

Erik Van Spronsen
Brez naslova

Nizozemska

Rojen leta 1948, Haag. Leta 1972 diplomiral na Royal Academy of Fine Arts v Haagu, zadnji dve leti študiral monumentalno plastiko pri J.J.Beljonu. Ustvarja večinoma v železu. Stalen navdih so mu geometrične lastnosti in mehanizem kocke. Je član nizozemske skupine umetnikov Vishal in nizozemskega Društva kiparjev.

Brad J. Goldberg
Brez naslova

ZDA

Brad Goldberg je rojen leta 1954, Rhode Island (ZDA). Med leti 1974 - 78 je svoje šolanje na Rhode Islandu usmeril v študij kiparstva in oblikovanja krajine.Dalj časa je živel v francoskem mestu Lacuste. Dela kot projektant celostnih podob krajine. Kot gostujoči profesor je predaval na Rhode Islandu, Teksaški univerzi in Mie National University na Japonskem. Je prejemnik mnogih nagrad s področja krajinske arhitekture.

Hidemasa Fujimaki
Samurajev klobuk

Japonska

Rojen leta 1937, Niigata (Japonska). Leta 1960 je diplomiral na oddelku za kiparstvo Tama University of Arts, Tokyo. Dolgoletni član japonskega umetniškega društva NIKA KAI. Zadnja leta sodeloval pri kiparskih projektih Mori Art muzeja, kjer je izrazito povdarjena ekološka nota.

Tone Demšar
Brez naslova

Slovenija

Rojen leta 1946, Ljubljana. Diplomiral je na ALU v Ljubljani leta 1971 ter končal kiparsko specialko pri prof. S. Tihcu in prof. D. Tršarju, bil je docent na oddelku za kiparstvo pri Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Deloval je v Grupi JUNIJ, najpomembnejši slovenski avantgardistični skupini poznih šestdesetih let. Leta 1979 prejel Nagrado Prešernovega sklada. Umrl je leta 1997.

1974

Janez Zorko
Brez naslova

Slovenija

Rojen leta 1937, Podgorje nad Sevnico. Najprej ustvarjal kot slikar samouk, nato obiskoval šolo risanja pri prof. J. Plešku. Sodeloval je v skupini Klas. V Franciji obiskoval kiparsko šolo prof. Villona in Moirignota. Živi v Parizu in ustvarja figuralne in abstraktne skulpture v marmorju, kovini in lesu.

Ian Walters
Kolo - Antifašistična skulptura

Velika Britanija

Rojen leta 1930, Solihull (Anglija). Študiral je na Birmingham School of Art. Bil profesor kiparstva na Stourbridge College of Art in nato od 1957 do 1981 na Guildford School of Art. Močno zavezan socialističnim idejam. Avtor mnogih javnih skulptur, med njimi spomin na Mednarodno brigado v Jubilee Gardens South Bank in kip Nelsona Mandele na Queen Elizabeth Hall v Londonu. Njegovo zadnje javno delo je kip Stephena Hawkinga na Centru za teoretično Kozmologijo v Cambridgeu. Umrl je 6. avgusta 2006.

Kôichirô Shimada
Brez naslova

Japonska

Rojen leta 1944, Tokyo. Leta 1970 je diplomiral na Tama Art University, Tokyo. Od leta 1969 je član umetniškega združenja NIKA KAI. Imel je več samostojnih in skupinskih razstav, kot član Nika kai.

Bata Marianov
Časovni stroj

Romunija

Bata Marianov  je rojen leta 1943, Temišvar. Leta 1970 diplomiral na oddelku za kiparstvo inštituta Nicolae Grigorescu v Bukarešti. Ukvarja se s kiparstvom in slikarstvom. Od leta 1985 naprej živi v Frankfurtu (Nemčija). Njegova dela se nahajajo v mnogih zbirkah v Romuniji, Nemčiji, Poljski, Srbiji, Franciji. Španiji, Italiji, Kanadi, ZDA ...

Karl Kessler
Brez naslova

Avstrija

Rojen leta 1940, Riezlern (Avstrija). Študiral na akademiji za likovno umetnost v Münchnu. Njegovo umetniško ustvarjanje je močno prepleteno z okoljevarstvenimi problemi, saj poskuša odpirati probleme civilizacijskega posega v naravo.

1972

Dušan Tršar
Brez naslova

Slovenija

Rojen leta 1937, Planina pri Rakeku. Leta 1963 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorjih Zdenku Kalinu in Frančišku Smerduju. Leta 1966 je končal kiparsko specialko pri prof. Borisu Kalinu. Leta 1979 je kot docent začel predavati kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1991 pa je postal redni profesor na ALU. Nagrado Prešernovega sklada je prejel leta 1978 za razstave v zadnjih letih.

Ryoichi Tamura
Brez naslova

Japonska

Rojen leta 1946, Tochiga, (Japonska). Diplomiral s kiparstva na akademiji za likovno umetnost v Tokyu. Leta 1993 je magistriral in leta 2003 doktoriral iz industrijskega oblikovanja na Univerzi Chiba. Je profesor na Faculty of Design, Kyushu University.

Miroslav Šutej
Brez naslova

Hrvaška

Rojen leta 1936, Duga Resa. Leta 1961 je diplomiral je na zagrebški Akademiji likovnih umetnosti, na grafičnem oddelku, pri profesorju M. Detoniju. Od 1978 je predaval na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Bil je član HAZU. Ukvarjal se je s scenografijo, likovnim projektiranjem interierjev te z grafičkim oblikovanjem (dizajniral je hrvaški grb in hvaške bankovce kune). Njegova dela hrani tudi Galerija Tate v Londonu in MoMA v New Yorku. Umrl je leta 2005.

Tone Lapajne
Brez naslova

Slovenija

Rojen leta 1933, Ljubljana. Leta 1961 je pri prof. Karlu Putrihu končal Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1965 pa še specialko pri prof. Borisu Kalinu.Leta 1967 je sodeloval tudi na Formi vivi v Mariboru. V zadnjih desetletjih se je posvečal slikarstvu, izdelal je serijo slik z naslovom Zemlja, kjer je uporabljal barjansko zemljo. Umrl je v Ljubljani, 12. maja 2011. Leta 1977 je prejel nagrado Prešernovega sklada.

Louis Mwaniki
Brez naslova

Kenija

Rojen leta 1934, Nyeri, (Kenija). Šolal se je najprej v Keniji in Ugandi, nato študiral na akademijah v Ugandi, Italiji ni Kanadi. Je dolgoletni profesor umetnosti na Univerzi v Nairobiju. Za svoja dela je prejel mnoge nagrade.

Kosuke Kimura
Brez naslova

Japonska

Rojen leta 1936, Osaka (Japonska). Leta 1959 je diplomiral na akademiji za likovno umetnost v Kyotu. Leta 1971 je bil nagrajen na 9. mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani. Na oddelku za medkulturne študije Fakultete za kulturne študije, Univerze v Kyotu predava estetiko in umetnostno zgodovino.

Bertha J. (Berry) Holslag
Brez naslova

Nizozemska

Berry Holslag je rojena leta 1947 v Haagu. Leta 1967 je diplomirala na akademiji Vrjie v centru za vizualne komunikacije v Haagu. Kiparka, ilustratorka, zadnje čase izdeluje monumentalne skulpture v keramiki, ki so postavljene kot javne skulpture.

Roderick Hanlan
Brez naslova

Velika Britanija

Rojen leta 1928, Rhondda Valley, (Južni Wales). Najprej je začel s študijem arhitekture, nato je do leta 1953 študiral na umetnostni akademiji v Newportu, nato v letih 1954-55 na umetnostni akademiji v Birminghamu. Prejel je več pomembnih nagrad.

1970

Taizô Murakami
Slovensko sonce

Japonska

Rojen leta 1938, Hyogo (Japonska). Leta 1962 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Kyotu. Od leta 1963 je član umetniškega združenjaKohdo Bijutsu Kyokai. Do leta 2005 delal kot profesor kiparstva na Kyoto Seika University.

Shigeo Miura
Brez naslova

Japonska

Rojen leta 1936, Tokio. Leta 1964 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost Musashino v Tokiu. Zastopa ga ena pomembnejših privatnih galerij Yamaki Art Gallery iz Osake.

Anna Maria Kupper
Brez naslova

Švica

Rojena leta 1947, Rothenburg (Švica). Obiskovala šolo za umetnost in obrt v Lucernu in Zürichu. Leta 1969 je dobila štipendijo nizozemske vlade za izpopolnjevanje na Freie Akademie v Haagu. Po simpoziju v Kostanjevici jo povabijo tudi na simpozij v St Margarethen (Avstrija). Živi in dela v Lucernu.

Djordje Kreća
Brez naslova

Bosna in Hercegovina/Hrvaška

Rojen leta 1934, Budimilić Japra pri Sanskem Mostu (BIH). Leta 1964 se je vpisal na Pedagoško akademijo in začel slikati, leto kasneje pa še kipariti. Kipar naivne umetnosti. Razstavljal v Evropi in Ameriki. Živi v Zagrebu in Budimilić Japri.

Tone Kralj
Tri dobe življenja

Slovenija

Rojen leta 1900, Zagorica pri Dobrepolju. V letih 1920/23 je študiral v Pragi in se kasneje študijsko izpopolnjeval na Dunaju, Parizu in Benetkah. V Rimu je študiral tudi arhitekturo. V Galeriji Božidar Jakac ima stalno postavitev retrospektivnega značaja. Na Formi vivi je izdelal skulpturo po lastni grafični predlogi Tri Dobe iz leta 1921. Umrl je leta 1975, pokopan je v Kostanjevici na Krki.

Franz Bucher
Brez naslova

Nemčija

Rojen leta 1928, St. Gallen (Švica). Leta 1945 se preseli v Nemčijo. Med leti 1951.52 obiskuje Bernsteinschule. Izdeluje predvsem skulpture in reliefe v lesu. Od leta 1957 naprej je razstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Umrl je leta 1995 v Rottweilu (Baden-Württemberg).

1968

Laurence Whitfield
Vzglavnik

Velika Britanija

Laurence Whitfield je bil rojen leta 1938 v Manchestru.Leta 1959 se vpiše na šolo za umetnost v Manchestru, leta 1960 pa na akademijo Slade za likovno umetnost v Londonu. Poučeval je na mnogih akademijah, med drugim na The Bath Academy of Art, Corsham in Newport College of Art, The University of Kentucky, Lexington, ZDA, L’Ecole des Beaux Arts, Le Mans in The Faculty of Fine Arts, University of Gujarat, Indija. Leta 2005 se preseli v Baden-Württemberg, Nemčija.

Bogosav Živković
Sonce in kača

Srbija

Rojen leta 1920, Leskovac pri Lazarevcu (Srbija). Bil je samouk, kipar in slikar naivne umetnosti. Večjo zbirko njegovih del hrani Muzej naivne umetnosti v Jagodini, (Srbija). Zanj so bile predvsem značilne fantastične - totemske skulpture. Umrl je 27. oktobra 2005.

Mitsuyuki Takeda
Leteči zmaj

Japonska

Rojen leta 1943, Toyama (Japonska). Diplomiral na Tama College of Fine Arts, kjer je leta 1968 končal tudi podiplomski študij, seda na isti akademiji dela kot profesor. Je prejemnik mnogih nagrad med drugim tudi ministrstva za izobraževanje, znanost in kulturo Japonske.

Peter Jovanovič
Krjavelj, Mati z otrokom, Družina

Slovenija

Rodil se je leta 1938, Dolenja Žetina pod Blegošem. Je kipar - samouk. Sodi v vrh samorastniške likovne produkcije na Slovenskem. Ukvarja se z risbo in skulpturo v lesu. Imel je več samostojnih razstav, leta 2008, ob 70 letnici, v Loškem muzeju, kjer so poudarili, da umetnik nadaljuje tradicijo loških rezbarjev in podobarjev.

Alexander Ilečko
Figura I. in II.

Slovaška

Rojen leta 1937, Bratislava. Leta 1961 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Bratislavi. Študiral najprej slikarstvo nato še kiparstvo. Leta 1967 je prejel Herderjevo nagrado za enoletni študij na Dunaju. Ustvarja predvsem v lesu in glini. Ukvarja se tudi z grafiko.

Eugen Ciuca
Kariatida

Romunija

Rojen leta 1913, Miluan (Romunija). Študiral je na Akademiji lepih umetnosti v Bukarešti. Živel v Italiji in kasneje v ZDA, kjer je bil profesor umetnosti na Dowling College-Oakdales v New Yorku. Deloval je tudi na teoretičnem področju, napisal knjigo Četrta dimenzija umetnosti. Njegova dela hranijo v prestižnih muzejih po svetu, kot tudi v Beli hiši v Washingtonu. Umrl je novembra 2005 v New Yorku.

1966

Peter Startup
Brez naslova

Velika Britanija

Rojen leta 1921, London. Najprej študiral slikarstvo na The Slade School of Art, nato še kiparstvo pri Oscarju Jespersu v Bruslju. Bil je vodja oddelka za kiparstvo na Wimbeldonski akademiji za likovno umetnost. Sodeloval je na več skupinksih razstavah, med drugim leta 1965 na razstavi Britansko kiparstvo šestdesetih v Tate Gallery. Imel je tudi veliko retrospektivnih razstav in izvedenih mnogo javnih del. Umrl je leta 1976.

Hisayuki Mogami
Smeh

Japonska

Rojen leta 1936, Yokosuka (Japonska). Na akademiji za likovno umetnost v Tokyu je diplomiral leta 1960. Po Formi vivi v Kostanjevici je še istega leta razstavljal na skupinski razstavi ‘Japonsko sodobno slikarstvo in skulptura’ v MoMA, New York. Imel je več samostojnih razstav po celem svetu, njegova dela pa hranijo v stalnih zbirkah muzejev od Japonske do Nizozemske.

Aldo Dezza
Akt

Italija

Rojen leta 1937, Torino. Študiral najprej keramiko, nato kiparstvo pri prof. Mastroianniju. Ukvarja se s slikarstvom, kiparstvom, grafiko in keramiko.Prejel je več italjanskih in mednarodnih nagrad.

Dragica Čadež
T - element

Slovenija

Rojena leta 1940, Ljubljana. Diplomirala leta 1963 n Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je opravila tudi specialko pri prof. Borisu Kalinu. Bila je dolga leta profesorica za kiparstvo, od leta 1988 do upokojitve 2004 na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Leta 1986 je prejela Nagrado Prešernovega sklada. Leta 1996 je imela retrospektivno razstavo v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac, kjer hranimo večino njenega opusa.

1965

Vjenceslav Richter
Cesta umetnosti

Hrvaška

Rojen leta 1917,  Sv. Ivan Zelina (Hrvaška). DIplomiral je leta 1949 na Tehnični fakulteti v Zagrebu. Je eden najpomembnejših arhitektov 20. st. na Hrvaškem. Ukvarjal se je tudi s kiparstvom, slikarstvom, grafiko in scenografijo. Med drugim je prejel: Zlato medaljo na triennalu v Milanu, nagrado na biennalu v Sao Paolu, Herderjevo nagrado za življensko delo, Odlikovanje Republike Hrvaške, Odlikovanje Vitez belgijske krone. Umrl je v Zagrebu, 2.12.2002 leta.

Ryuzô Kawai
Brez naslova

Japonska

Rojen leta 1935, Osaka. Študiral je na akademiji likovnih umetnosti v Tokyu, kjer je diplomiral leta 1961. Ustvarja predvsem v lesu in kamnu. Bil je profesor na umetniški fakulteti v Osaki. Je prejemnik mnogih nagrad (NIKA-KAI, nagrada Rokko Island, nagrada Združenih narodov ... )

Pierre Heyvaert
Brez naslova

Kanada

Rojen leta 1934, Lebbeke, (Belgija). Obiskoval akademijo likovnih umetnosti v Ixellesu, (Belgija). Leta 1957 se je preselil v Kanado. Zastopan v javnih zbirkah Muzeja za sodobno umetnost v Montrealu in Narodni galeriji Kanade v Ottawi. Umrl je 4. februarja 1974 v Montrealu, (Kanada).

Jerzy Beres
Brez naslova

Poljska

Rojen leta 1930, Nowy Sacz. Kipar in performer, eden izmed najbolj nekonvecionalnih poljskih umetnikov. Študiral na Akademiji likovnih umetnosti v Krakowu, kjer je diplomiral leta 1956 pri prof. Ksaweryu Dunikowskem. Sodeloval je na številnih razstavah in simpozijih na Poljskem in v Evropi. S svojimi deli je zastopan med drugim v zbirkah Narodnega muzeja v Krakovu, Muzeja za umetnost v Bochumu in Muzeja Kampa v Pragi. Umrl je 25. decembra 2012 v Krakovu.

1964

Gabriela Simossi
Kariatida

Grčija

Rojena leta 1926, Pygros. Diplomirala je leta 1950 na Akademiji v Atenah. Med leti 1954 - 57 znanje nadgrajevala v ateljeju O. Zadkina v Parizu. Leta 1999 je imela v Parizu veliko retrospektivo.

Bernard Segal
Torzo

ZDA

Rojen leta 1919, Pennsylvania. Študiral uporabno likovno umetnost v Philadelphiji in New Yorku. Razstavljal v ZDA, Izraelu, Franciji, Angliji, Japonski, ter bil nagrajen v New Mexicu, Angliji in Izraelu.

Vladimir Preclik
Orkestrion

Češka

Rojen leta 1929, Hradec Kralove. Diplomant Akademije za umetnost v Pragi. Kipar in pisatelj, član češkega PEN kluba. Bil je viden član češke kulturne scene, Sodeloval na raztavi Svetovnih 100 na Expo 67 v Montrealu. Njegova dela hranijo v mnogih muzejskih zbirkah v ZDA, Švici in na Japonskem. Umrl v Pragi, 3. aprila 2008.

Ko Murai
Človek in atomska sila

Japonska

Rojen leta 1936, Kyoto (Japonska). Diplomiral je leta 1959 na šoli za umetnost pri profesroju Shimzu. Razstavljal doma in v tujini.

Ksenija Kantoci
Sedeči ženski

Hrvaška

Rojena leta 1909, Trebinje. Diplomirala 1937. leta na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Bila poročena s slikarjem Franom Šimunovićem. Moderna galerija v Zagrebu hrani njeno donacijo 90-ih skulptur. Umrla v Zagrebu, 6. septembra 1995.

Othmar Jaindl
Vertikala

Avstrija

Rojen leta 1911, St. Veit (Avstrija). Končal Akademijo likovnih umetnosti na Dunaju. Ustvarjal večinoma v lesu. Zastopan v zbirki Koroške galerije likovnih umetnosti Slovenj Gradec. Umrl leta 1982.

1963

Šime Vulas
Brez naslova

Hrvaška

Rojen leta 1932 Drvenik Veli. DIplomiral leta 1958 na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu 1958 pri prof. Vanji Radaušu. Od 1987 leta je profesor na Akademiji v Zagrebu. Razstavljal je na na več kot 350 skupinskih in 20 Samostojnih razstavah. Je dobitnik mnogih priznanj.  Od 1991. leta je redni član HAZU. Njegovo skulpturo Križ z golobico je Hrvatska podarila leta 2002 papežu Janezu Pavlu II. O njem so posneli tri dokumetarne filme. Umrl je 8. junija 2018.

Minoru Togashi
Brez naslova

Japonska

Rojen leta 1931, Yamagata. Študiral tradicionalno tehniko budističnega kiparstva, nato leta 1957 diplomiral na College of Fine Arts v Kyotu. Častni profesor Seianzokei Univerze. Član društva japonskih umetnikov. Avtor mnogih javnih skulptur na Japonskem.

Jeanne Spiteris - Veropoulou
Brez naslova

Grčija

Rojena leta 1922, Smirna (Turčija). Diplomirala je leta 1951 na Athens School of Fine Arts - ASFA. Med leti 1958-1963 je živela v Benetkah, 1963-1975 v Parizu in nazadnje v Atenah. Prejemnica mnogih nagrad za kiparstvo (Padova, Carrara, Sao Paolo ... ). Zastopana v mnogih muzejskih stalnih zbirkah (Atene, Montreal, Luzana, Sao Paolo, Beograd, Skopje ... ). Je avtorica večih javnih skulptur v Grčiji in Franciji. Umrla je leta 2000.

Jan Snoeck
Veselje do dela

Nizozemska

Jan Snoeck  je rojen leta 1927, Rotterdam. Diplomiral je leta 1949 na Kraljevi akademiji likovnih umetnosti v Haagu. Leta 1954 se je usposabljal v Zadkinovem ateljeju v Parizu.V 60-ih letih se začne intenzivno ukvarjati s keramiko. Živi in dela na Nizozemskem in v Franciji.

Aart Rietbroek
Brez naslova

Nizozemska

Rojen leta 1929, Haag. Študiral je na Kraljevi akademiji likovnih umetnosti v Haagu. Kasnje predaval kot docent na Rietveldakademie v Amsterdamu. Je avtor več javnih skulptur v Amsterdamu. Večinoma se je izražal z abstraktno figuraliko. Umrl je leta 1985.

Yoshikuni Iida
Brez naslova

Japonska

Rojen leta 1923, Ashikaga, Japonska. Leta 1949 diplomiral na Keio University (estetika in um. zgodovina), leta 1952 diplomiral na Tokyo University of Art. Leta 1956 se je študijsko izpopolnjeval v Rimu, leto kasneje na Dunaju. Imel je mnogo samostojnih razstav po svetu (London, Berlin, Kyoto), za katere je prejel več nagrad. O njem je izšlo nekaj monografij. Umrl je leta 2006.

Milena Lah
Brez naslova

Hrvaška

Rojena leta 1920, Sv. Križ pri Ajdovščini. Diplomirala je leta 1949. na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Med leti1949/50 je bila sodelavka mojsterske delavnice Vanje Radauša. Razstavljala je na več kot trideset samostojnih razstavah in več kot 250 skupinskih razstavah. Bila je udeleženka mnogih kiparskih simpozijev, tudi na I. evropskem simpoziju v St. Margarethnu v Avstriji, soustanovila je simpozija v Labinu (1970.) in Lokvah (1980.). Umrla je leta 2003.

Shoshana Heimann
Oče in sin

Izrael

Rojena leta 1923, Schwäbisch-Hall, Nemčija, od leta 1933 dalje je živela v Izraelu. Študirala je v Jeruzalemu, nadaljevala pa na Accademiji di Bel Arte v Firencah in Ecole de Beaux Art v Parizu. Ukvarjala se je s kiparstvom, slikarstvom, grafiko, knjižno ilustracijo, pisala jetudi prozo in poezijo. Prejela je več nagrad, med njimi tudi nagrado UNESCO. Umrla je leta 2009, mesec dni pred otvoritvijo velike retrospektivne razstave v Izraelu.

Bernard Ball
Brez naslova

Velika Britanija

Rojen leta 1921, Brisbane, Avstralija. V mladosti se preseli v Anglijo, kjer prčne leta 1938 z umetnostnim študijem. Ustvarjal je predvsem v lesu in v kamnu. Razstavljal v Londonu (v okviru National Society) in v Franciji.

Kosta Angeli Radovani
Kopalka

Hrvaška

Rojen leta 1916, London. Diplomiral leta 1938 na Akademiji likovnih umetnosti ” Brera ” v Milanu pri prof. Francescu Messini. Med vojno naredi na Akademiji v Zagrebu specijalko iz kiparstva in grafike pri prof. Kršiniću in prof. Krizmanu. Leta 1962 se izobražuje v ZDA kot Fordov štipendist. Med leti 1977 - 87 dela kot profesor na fakulteti likovnih umetnosti v Sarajevu. Bil je član utemeljitelj ULUH-a, član IO AIAP-a, soustanovitelj galerije Forum, od 1992 tudi redni član HAZU. Umrl v Zagrebu 27.2.2002 leta.

1962

Miroslav Urošević
Brez naslova

Hrvaška

Rojen leta 1936, Dapsin pri Osjeku. Študiral na umetnostoobrtni šoli v Splitu, kjer je diplomiral leta 1958.

Vittorio Tavernari
Torzo

Italija

VittorioTavernari  je rojen leta 1919 v Milanu. Med leti 1935 in 1939 je bil učenec Francesca Wildta. Njegove skulpture hranijo mnogi znani muzeji v Italiji (Milano, Bologna, Rim, Palermo, Vatikan) in po svetu (San Paolo , New York, Bellinzona). Umrl je v Vareseju 1987. leta.

Vojin Stojić
Hrepenenje

Srbija

Rojen 1921, Vranje. Študiral na Akademiji likovnih umetnosti v Beogradu, kjer je bil kasneje profesor in med leti 1983 - 85 tudi rektor. Je avtor mnogih javnih spomenikov. Prevajal je tudi strokovno literaturo s področja vizualnih umetnosti. Umrl je leta 2001 v Beogradu.

Petar Smajić
Brez naslova

Hrvaška

Rojen leta 1910, Dolnji Dolac pri Splitu. S kiparstvom se je začel ukvarjati kot samouk leta 1933. Postane priznan avtor hrvaške naive. Pred II. sv. vojno je razstavljal kot gost razstavah skupine Zemlja. Je eden od ustanoviteljev kiparske kolonije naivcev v Ernestinovem. V tem mestu je po smrti leta 1985 tudi pokopan.

Koichiro Shirota
Drevo življenja

Japonska

Rojen leta 1928, Nagano. Diplomiral na Akademiji likovnih umetnosti v Tokiu leta 1955, kjer je bil kasneje tudi asistent.

Hava Mehutan
Brez naslova

Izrael

Rojena leta 1925, Philadelphia. Študirala na Pennsylvania akademiji likovnih umetnosti. Preseli se v Izrael. V 70-ih predava na Fakulteti vizualnih umetnosti v Beershebi. Je prejemnica mnogih nagrad, razstavljala je v mnogih državah, npr. v Muzeju moderne umetnosti v Sao Paulu in muzeju Brooklyn.

Stane Jarm
Žalujoče matere

Slovenija

Rojen leta 1931 v Osilnici. Na ALU je leta 1954 končal kiparstvo, leta 1956 pa še kiparsko specialko pri prof. Zdenku in Borisu Kalinu. Je avtor šestnajstih javnih spomenikov v Sloveniji. V njegovi rojstni hiši je na ogled okoli 100 njegovih del. Leta 1964 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1988 pa Šeškovo nagrado za življenjsko delo. Od leta 2000 je častni občan Kočevja, od leta 2007 pa tudi častni občan Ribnice. Umrl je leta 2011.

Lloyd Glasson
Torzo

ZDA

Rojen leta 1931 v Chicagu. Diplomiral leta 1957 na School of the Art Institute v Chicagu in leta 1959 na Tulane University. Je častno upokojeni redni profesor Univerze v Hartfordu in član ameriškega Nacionalnega kiparskega društva ter član Nacionalne Akademije. Je avtor več monumetalnih javnih postavitev, predvsem po ameriški zvezni državi Connecticut.

Eberhard Fiebig
Niebelunški portal

Nemčija

Rojen leta 1930, v Bad Harzburgu. Leta 1960 je zapustil svojo kemijsko branžo in deloval kot svobodni kipar. 1963 leta se je v Frankfurtu vpisal na študi filozofije. Od leta 1970 naprej deloval tudi kot publicist in fotograf. Med leti1974 in1995 poučeval kot profesor kiparstva na visoki šoli v Kasslu.

Dušan Džamonja
Brez naslova

Hrvaška

Rojen leta 1928 v Strumici, Makedonija. Diplomiral je na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu pri profesorjih Raduši, Kršiniću in Avgustinčiću. Živel in delal je v Bruxellesu, Vrsarju in Zagrebu. Na XXX. beneškem bienalu, leta 1960, je bil nominiran za Grand Prix bienala. Je avtor mnogih javnih skulptur. Od leta 2004 je bil redni član HAZU (Hrvaške akademije znanosti in umetnosti). Umrl je 14. januarja 2009 v Zagrebu.

Pedro Baretto
Brez naslova

Venezuela

Rojen leta 1935 v mestu Tucupita, Venezuela. Kiparstvo je študiral na Akademiji likovnih umetnosti v Caracasu, kasneje se je izpopolnjeval v Rimu in Parizu. Bil je profesor za kiparstvo na Šoli likovnih umetnosti “Armando Reveron” v Barceloni, mestu na vzhodni obali Venezuele.

1961

Jean Marie Touret
Brez naslova

Francija

Rojen leta 1916 v francoskem mestecu Lassay les Châteaux (Mayenne). Med leti 1933-1937 je študiral v Mansu. Sodeloval je na razstavah v raznih pariških salonih. V lesu je ustvaril mnoge skulpture religiozne tematike, ki krasijo več cerkva in kapel v Franciji. Leta 1989 sta skupaj s sinom (tudi kiparjem) Sebastianom Touretom na povabilo kardinala Lustigerja izvedla lesene umetniške intervencije v zanmeniti katedrali Notre Dame v Parizu. Jean Touret je umrl 4. januarja 2004.

Eisaku Tanaka
Japonski festival

Japonska

Rojen leta 1933 na Japonskem. Študiral na akademiji upodabljajočih umetnosti v Tokiju, kjer je leta 1958 diplomiral.

Robert Roussil
Brez naslova

Kanada

Robert Roussil je rojen leta 1925 v Montrealu, Kanada. Kiparstvo je študiral v Montrealu, med leti 1958 in1978 je živel v provansalski vasici Tourrettes-sur-Loup. njegova dela so vključena v številne postavitve na prostem, tako v Kanadi kot v Franciji. V teh dveh državah se je tudi pretežno predstavljal javnosti, med drugim je razstavljal tudi v Picassovem muzeju v Antibesu. Umrl je 15. maja 2013 v Tourrettes-sur-Loup, en Provence, v Franciji.

Silvio Mattioli
Apokaliptična ptica

Švica

Silvio Mattioli je rojen leta 1929 v Wintherthuru, Švica. Kiparstvo je študiral na šoli za umetno obrt v Zürichu. Od leta 1952 razstavlja po mnogih evropskih galerijah. Je avtor več javnih skulptur v Zürichu. Za življensko delo je prejel nagrado fundacije Conrad Ferdinand Meyer. Umrl je 3. aprila 2011 v Zürichu.

Petar Hadži Boškov
Jutro, dan, večer in noč

Makedonija

Rojen je bil leta 1928 v Skupju. Študiral na Akademiji v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1953. Razstavljal je doma in v tujini in je avtor mnogih javnih skulptur. Ukvarjal se je tudi z grafiko. Muzej umetnosti v Skopju v svojih zbirkah hrani 43 njegovih umetnin. Umrl je 22. marca 2015 v Skopju.

Kosso Eloul
Starik

Izrael

Rodil se je leta 1920, v sovjetskem mestu Mourom. Najprej je študiral v Tel Avivu, nato skupaj z Frankom Lloyd Wrightom na Art Institute v Chicagu, ter z Laszlom Moholy-Nagyem na šoli za dizajn prav takov v Chicagu. Leta 1959 je predstavljal Izrael na 29. Bienalu v Benetkah. Leta 1969 se za stalno preseli v Toronto, Kanada, kjer 8. novembra 1995 tudi umre. Njegove monumentalne skulpture krasijo mnoga kanadska mesta.

Peter Černe
Brez naslova

Slovenija

Rojen leta 1931 v Ljubljani. Študiral na Akademiji v Ljubljani, pri profesorjih Zdenku in Borisu Kalinu, kjer je diplomiral leta 1955. Študij je nadaljeval na specialki za kiparstvo pri profesorju Borisu Kalinu in ga zaključil leta 1957. Leta 1969 je prejel nagrado Prešernovega sklada. Ustvarjal je v lesu, kovini, bronu in glini. Umrl je septembra 2012 v Ljubljani.

Sankho Chaudhuri
Brez naslova

Indija

Rojen leta 1916 v Indiji. Študiral na akademijah v Santiniketanu in na univerzi v Kalkuti. Kasneje dekan oddelka za skulpturo na univerzi v Borodi. Leta 1956 izvoljen v National Academy of Arts. V osemdestih delal kot profesor na univerzi v Tanzaniji. Umrl 28 avgusta 2006.

na vrh