novica

01.01.70

Zaključek Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva 2019

Zaključek Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva 2019

vljudno vabljeni na zaključek
Mednarodnega simpozija kiparjev FORMA VIVA 2019
v soboto, 27. julija 2019, ob 20. uri

POZDRAVNI NAGOVOR
Goran Milovanović
direktor Galerije Božidar Jakac

SLAVNOSTNA GOVORNIKA
nj. eksc. g. Mladen Tcherveniakov
veleposlanik Republike Bolgarije v Republiki Sloveniji

Ladko Petretič
župan Občine Kostanjevica na Krki


Otvoritveni program bo sooblikoval Pihalni orkester Kostanjevica na Krki.


Udeleženci letošnjega simpozija so:

ROBERT CANEV, Bolgarija
Rojen l. 1963 v Gabrovem v centralni Bolgariji. Leta 1987 je diplomiral na likovni akademiji v Sofiji. Večinoma ustvarja v lesu in se udeležuje kiparskih simpozijev po Evropi.  Od leta 2004 je zaposlen na kiparskem oddelku likovne akademije v Sofiji kot izredni profesor. Živi in ustvarja v Sofiji.

Seme – spomenik upanju v naravi / Seeds – Monument to Faith in Nature

Umetniška senzibilnost zaznavanja hib, ki bremenijo kozmično ravnovesje, je stalnica v zgodovini
umetnosti in je rdeča nit letošnjega simpozija v Kostanjevici na Krki. Bolgarski umetnik Robert Canev v ospredje postavi univerzalni pomen semena, ki je upanje v rast in razvoj. Seme je začetek življenja in kot tak čudež. Je večno upanje, da prihaja nekaj boljšega, kar bo prispevalo k znanju in človeški rasti.

 


BOJAN MAVSAR, Slovenija
Rojen l. 1957 v Brežicah, otroštvo je preživel v Krškem. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 1993 diplomiral in leta 1996 magistriral iz kiparstva pri profesorju Dragu Tršarju.  Je član Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Zaposlen je v gledališkem ateljeju SNG Opera in balet Ljubljana. Živi in ustvarja na Vrhniki, kjer vodi Malo mestno galerijo Vrhnika.

Varuh časa / Guardian of Time

Kipar Bojan Mavsar se je naslonil na zgodovinski pomen prostora. Skozi simbolni pomen meniha kot varuha časa izpostavlja kontemplativnost meniških redov, ki dojemajo prostor in čas odgovorno in v večni sinhroniciteti. Če ne bomo znali ponotranjiti teh znanj, nam bo čas odmerjen skupaj s svetom, ki drvi v prepad, potekel.

 


ALDO SHIRMA UZA, Peru

Rojen l. 1975 v Limi, Peru. Leta 1997 je diplomiral iz kiparstva na zasebni fakulteti v Limi. Leta 2008 je magistriral na Politehniški fakulteti v Valencii na temo skulpture v javnem prostoru. Deluje kot svobodni umetnik in se udeležuje kiparskih simpozijev po celem svetu.

Plujemo skupaj / Sailing together

Podobno sporočilo, kot oba njegova kolega kiparja, nam daje tudi perujski kipar Aldo Shiroma Uza. Ko govorimo o upanju in uravnovešenosti, torej srednji poti, ki jo moramo prehoditi, da ohranimo ta planet zanamcem, je ključno, da to počnemo vsi skupaj, tako kot je to nekoč počel Noe s svojo Arko.