novica

29.07.17

Zaključek Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva 2017

Zaključek Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva 2017

Vljudno vabljeni na zaključek Mednarodnega simpozija kiparjev FORMA VIVA 2017, v soboto, 29. julija 2017, ob 20. uri, v parku pred vhodom v galerijo.

POZDRAVNI NAGOVOR
Goran Milovanović
direktor Galerije Božidar Jakac

SLAVNOSTNI GOVORNIK
mag. Gojko Zupan
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Otvoritveni program bo sooblikoval Pihalni orkester Kostanjevica na Krki.


Udeleženci letošnjega simpozija so:
MENG GAO, Kitajska
Rojen leta 1959 v mestu Hahhot v Notranji Mongoliji. Leta 1982 je iz kiparstva diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Pekingu in leta 1999 magistriral na Akademiji za lik. umetnost v mestu Guangzhou, kjer je od l. 2001 zaposlen kot izredni profesor.  Leta 2012 je doktoriral na Oddelku za umetnostno zgodovino Akademije za lik. umetnost v Pekingu. Živi in dela v Pekingu in Guangzhou-u na Kitajskem ter se redno udeležuje kiparskih simozijev po vsem svetu.

Tradicionalno izvedena skulptura Meng Gaa Prašič in hiša / Pig and house skriva v sebi močan in trajnostno naravnan simbolni pomen. Skulptura je pravzaprav pismenka za družino in je sestavljena iz pismenk za hišo in prašiča.


RYSZARD LITWINIUK, Poljska
Rojen leta 1966 v mestu Olsztyn na Poljskem. Leta 1992 je diplomiral iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Gdansku. Med leti 1998-2013 je živel in delal v Kanadi, od vrnitve na Poljsko živi in ustvarja v Varšavi in regiji Żuławy. Deluje na področjih kiparstva, grafike in instalacij. Kiparsko se največ izraža v lesu in kamnu. Udeležuje se kiparskih simpozijev po vsem svetu.

Konstruktivistično zasnovana skulptura Ryszarda Litwiniuka, Prehod / Transition, v svoji popolni obliki kroga odpira vprašanja časa kot ciklično spiralne poti napredovanja, ki se konstituira v vedno novem vzniku in s tem konstantni rasti.


PRIMOŽ PUGLEJ, Slovenija
Rojen leta 1973 v Kopru. L. 1998 je diplomiral in l. 2002 magistriral na Oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, vmes se je študijsko izpopolnjeval tudi na Univerzi v Pensilvaniji (IUP), v Ameriki. Osnovna forma, ki v zadnjih letih prepoznavno zaznamuje Pugljevo delo je stiliziran človeški obraz, predstavljen v obliki maske. Maske izdeluje v različnih velikostih, materialih in tehnikah (beton, železo, poliuretan, grafit), odvisno od vsebine dela. Živi in dela v Vnanjih Goricah.

Skulptura En rez / One cut, ki jo je Primož Pugelj izvedel na Formi vivi nadaljuje njemu lastno likovno poetiko obrazov, ki je v tokratni izvedbi nekoliko voluminozno nadgrajena ter postavljena v paru kot svojevrsten dialog, ki izhaja iz enega.

Vljudno vabljeni!