novica

03.12.18

TA VESELI DAN KULTURE V GALERIJI BOŽIDAR JAKAC

TA VESELI DAN KULTURE V GALERIJI BOŽIDAR JAKAC TA VESELI DAN KULTURE V GALERIJI BOŽIDAR JAKAC TA VESELI DAN KULTURE V GALERIJI BOŽIDAR JAKAC

Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2018, bo Galerija Božidar Jakac, kot tudi druge muzejske institucije, izjemoma odprta v ponedeljek. Vstop je na ta dan prost, vabimo vas k ogledu stalnih in občasnih razstav, na družinsko ustvarjalnico in otvoritev razstave.

Ob 16. uri bo v pedagoških prostorih GBJ potekala družinska ustvarjalnica Izdelajmo preprosto glasbilo, ob 18. uri pa bomo v Lamutovem likovnem salonu odprli razstavo Upodobitve Ivana Cankarja v zbirki Galerije Božidar Jakac.

Ivan Cankar je v 100 letih od svoje smrti v narodnem spominu zasedel mesto skorajda mitske osebnosti, vizionarskega ideologa, nemirnega boema in prodornega misleca. Na njegov vpliv, kulturno in duhovno dediščino pa opozarjajo tudi mnoga umetniška dela, ki so jih navdihnili bodisi njegova literarna dela bodisi Cankar sam.
Galerija Božidar Jakac v svojem fondu hrani 47 upodobitev Ivana Cankarja različnih avtorjev ter več kot trideset del Božidarja Jakca, ki se motivno vežejo na Cankarjevega Kurenta. Na razstavi bo predstavljen izbor del, likovne podobe velikega pisatelja po bodo dopolnila Cankarjeva literarna dela; izbrani prevodi, prvotiski in zgodnji tiski, ki jih je za to priložnost posodila Valvasorjeva knjižnica Krško.

Kustosinja razstave je Kristina T. Simončič.

Razstava je nastala ob počastitvi stoletnice Cankarjeve smrti v okviru Cankarjevega leta. Ob praznovanju visokega življenjskega jubileja, 90. letnice rojstva ustanovitelja Galerije Božidar Jakac, g. Lada Smrekarja, bosta program otvoritve oblikovali violinistka Nina Pirc in igralka Ajda Smrekar.

Vljudno vabljeni!

_
Jože Gorjup, Ivan Cankar, 1929
jedkanica, papir
inv. št.: JG 1261
(fototeka GBJ)

Janez Boljka, Križani Ivan Cankar, 1987
bron
inv. št.: BO 3093
(foto: Tomaž Grdin)