novica

09.04.15

Pogled 7 - Popolnoma sveže

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave v četrtek, 9. aprila ob 19. uri v Galerijo sodobne umetnosti Celje. 

 
Razstava je zasnovana v sodelovanju  s slovenskimi regionalnimi galerijami: 
Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki (kustosinja in vodja projekta: Barbara Rupel), Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec (kustosinja Andreja Hribernik), Mestna galerija Nova Gorica (kustosinja Pavla Jarc) in Zavod Celeia – Center sodobnih umetnosti, Celje (kustosinja Maja Hodošček).



Splošni pogoji sodelovanja na bienalni razstavi Pogled narekujejo, da  vsaka kustosinja iz sodelujoče regionalne galerije izbere po eno umetniško delo od največ petih umetnikov iz širšega regijskega območja, v katerem posamezna galerija deluje. Novost tokratne bienalne razstave Pogled 7 je, da pokriva širše geografsko območje, saj predstavlja tudi izbrana dela slovenskih avtorjev, ki živijo v zamejstvu. Iz celotnega izbora kustosinje izberejo delo, ki je nagrajeno s samostojno razstavo. Na letošnjem bienalu je bila z instalacijo Tempo, tempo nagrajena umetnica Sanela Jahić.



Tema razstave Popolnoma sveže je precej odprta in je mišljena kot predstavitev aktualne in najkvalitetnejše umetniške produkcije, nastale v preteklih dveh letih. Predstavljena dela so si vsebinsko in medijsko različna, večinoma obravnavajo širše družbene pojave, izražene skozi osebne poetike. 

Center sodobnih umetnosti Celje je k sodelovanju povabil štiri avtorje iz regije. Iva Tratnik se predstavlja z novo sliko, naslovljeno Matting Season Totalitarism, kjer je prikazana ponavljajoča se reprodukcija živalskih oblik. Slika je del cikla Post Human. Kolaž in risba Uroša Potočnika se preko podobe idealnega otočka Maldivov poigravata s sobivanjem različnih resničnosti, saj se za materializirano podobo raja na zemlji skriva realnost prihajajoče katastrofe. Krajino prav tako obravnava Peter Koštrun, ki s fotografijo podeželja opozarja na problematiko kulturne krajine. Matic Brumen poda izkušnjo koncerta, predstavlja se s fotografsko serijo portretov glasbenikov na odru.  

Ob razstavi je izšel katalog.
 

VABLJENI!