NAPOVEDNIK

Napovednik

Obrazi ekspresionizma - Odtisi duha 25.05.18 ob 19:00

Osrednjim slovenskim predstavnikom ekspresionizma, kot so France Kralj, Tone Kralj, Fran Tratnik, Veno Pilon, Božidar Jakac, Nande Vidmar, Drago Vidmar ter drugi bodo na razstavi ob bok postavljena ključna imena nemškega in češkega ekspresionizma.

Izvorno germanska usmeritev, osredotočena na duhovnost, čustva in novega človeka, je bila Slovencem deloma posredovana skozi Prago, ki je po prvi svetovni vojni postala študijski center za mlado slovensko generacijo ustvarjalcev, prizorišče pestrega družabnega življenja ter izhodišče za obisk mest, kot sta Dresden in Berlin. Na razstavi bodo na ogled dela osrednjih članov skupine Most – Ernsta Ludwiga Kirchnerja, Emila Noldeja, Karl Schmidt-Rottluffa iz zbirke IFA (Institut für Auslandsbeziehungen), Käthe Kollwitz iz grafičnega kabineta dresdenske državne umetniške zbirke (Kupferstich-Kabinett, Staatliche Kunstsammlungen Dresden), Augusta Brömseja iz regensburškega muzeja (Kunstforum Ostdeutsche Galerie). Od čeških slikarjev, grafikov in kiparjev bodo zastopani Emil Filla, Josef Čapek, Bohumil Kubišta, Otto Gutfreund ter drugi iz Galerije osrednje češke regije (GASK).

Razstava bo prikazala tematske sklope imanentne ekspresionizmu kot barvitemu, dramatičnemu slogu in svetovnemu nazoru, ki se nagiba k duševnemu ponotranjenju življenja ter problematizira eksistencialno ujetost umetnikov in usod odrinjenih na rob družbe. Izpostavila bo sorodnosti in razlike med estetikami nemških, čeških in slovenskih ekspresionistov v časovnem razponu od leta 1905 do 1925. Izhodišče za izbor slovenskih del je fundus Galerije Božidar Jakac, hkrati bodo zastopana dela iz drugih inštitucij (Moderna galerija, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Pilonova galerija) ter zasebnih zbirk. Ob razstavi, ki je z nacionalnega vidika revizija te usmeritve in odpira vprašanja o povezavah med srednjeevropskimi umetniki v kriznem času razpada imperijev in prve svetovne vojne, bo izšel slovensko-nemški katalog s prispevki slovenskih, čeških in nemških strokovnjakov.
Kustos razstave je dr. Robert Simonišek.

Razstava bo na ogled do 20. septembra 2018.